Amsterdam AH 1824
Amsterdam AH 1820
Castorplein 16, 1033 GG te Amsterdam
Castorplein 18, 1033 GG te Amsterdam
Castorplein 20, 1033 GG te Amsterdam
Castorplein 22, 1033 GG te Amsterdam

Inleiding

Zuidoostelijke reeks proefwoningen naar rationalistisch ontwerp van J.H. Mulder jr. volgens systeem Winget uit 1920-1921.

Omschrijving

Zuidoostelijk aan het Castorplein gelegen rij van 8 proefwoningen in beton, bestaande uit twee volledige bouwlagen onder een langgerekt, licht hellend dwarsgeplaatst schilddak gedekt met donkerblauwe pannen. De structuur van de korte betonblokken is door de huidige pleisterlaag zichtbaar. Men heeft gebruik gemaakt van het uit Engeland afkomstige blokkenbouw-systeem Winget. De muren hebben een 6 cm. brede spouw, een buitenwand van grindbeton en een binnenwand van spijkerbare slakkenbeton. De betonblokken zijn in hafsteensverband gezet. De buitenwand is voorzien van een witte pleisterlaag.

De toegangsdeuren met zijlichten, in een landelijke Amsterdamse School-stijl, zijn paarsgewijs en regelmatig in de gevel geplaatst. De houten vensterkozijnen van de per woning gekoppelde drielichten hadden oorspronkelijk een roedenverdeling.

Waardering

Zuidoostelijke reeks van experimentele betonwoningen, onderdeel van het complex proefwoningen rondom het Castorplein, van algemeen belang wegens architectuur- en bouwhistorische waarde alsook wegens het pionierskarakter en de ensemblewaarde in relatie tot het Tuindorp Oostzaan.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)

Rationalisme