Amsterdam AL 2961
Volendammerweg 26, 1023 BG te Amsterdam
Volendammerweg 34, 1023 BG te Amsterdam
Volendammerweg 36, 1023 BG te Amsterdam
Volendammerweg 38, 1023 BG te Amsterdam
Volendammerweg 40, 1023 BG te Amsterdam

Omschrijving

Woonblok van het complex Monnikendammerplantsoen, oostelijk gelegen aan het betroffen deel van de Volendammerweg. Een rondom geheel vrijgelegen woonblok met overwegend gemetselde gevels, bestaande uit acht woningen. De voorzijde van de woningen ligt aan de Volendammerstraat. Aan de achterzijde beschikken de woningen over een tuin. Het bouwblok is evenals de afzonderlijke woningen op een rechthoekig grondplan ontworpen. Het bouwblok wordt gedekt door een zadeldak gedekt met rode rechtsdekkende Hollandse pannen. Op het bouwblok staat gelijkelijk verdeeld een vijftal gemetselde schoorstenen met opgezette rookkappen. In het bouwblok laten zich twee bouwlagen onderscheiden: begane grond en kapverdieping. Het dakschild aan de Volendammerweg wordt onderbroken door acht liggende dakramen. Het dakschild aan de zuidzijde toont eenvoudige dakkapellen met venster met dubbel draairaam en eenvoudige houten lijst. Verder op de beide benedenhoeken een eenvoudige schoorsteen. De voorgevel toont op het niveau van de begane grond de gekoppelde toegangspartijen. De toegang tot telkens twee woningen is gevat in één partij. Er zijn vier van die partijen. De gevel maakt hier een kleine voorsprong en in dit vooruitgezette deel bevinden zich de twee houten toegangsdeuren naast elkaar. De deuren hebben een smal venster.

Trede met kleine plint. Aan de zijkanten van de voorsprong een smal venster. Iedere toegangspartij wordt gedekt door een klein ingestoken schilddak met rode pannen en vorsten op de kepers en nok. Per woning toont de voorgevel een meervoudig geleed venster met zij- en bovenlichten. Gevel wordt beeindigd met eenvoudige houten gootlijst. Deze gootlijst loopt tevens iets om de hoek van de zijgevels.

De zijgevel aan de westzijde toont op het niveau van de begane grond nog een enkel eenvoudig venster met schuine benedendorpel. Boven het metselwerk wordt de gehele top van de puntgevel ingenomen door een groengeschilderd houten beschot.

In de top twee kleine vensters. Kozijnen rusten op klossen.

Tussen de vensters en verdere top enkele rabatdelen.

Aan de westzijde van het bouwblok bevindt zich een lagere geschakelde annex. Deze aanbouw heeft een zadeldak met rode Hollandse pannen, een houten groengeschilderd beschot op de zijgevel, en een eenvoudige gootlijst. Getoogde toegangspoort tot het binnenterrein met pad dat de achtertuinen verbindt.

Verder een halfrond ijzeren venster met radiale tracering.

De zijgevel aan de oostzijde toont op het niveau van de begane grond een eenvoudig venster met schuine benedendorpel. Boven het metselwerk het groengeschilderde houten beschot. De achtergevel is iets teruggezet en toont eenvoudige vensters met dubbele ramen. Telkens twee toegangsdeuren in kleine 'uitbouw'. Mastgoot met regenpijpen.

Bouwblok van belang als onderdeel van het complex Monnikendammerplantsoen.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Bejaardenwoning