Inleiding

In 1931-1933 naar ontwerp van J.H. Mulder jr. tot stand gekomen complex van 56 bejaardenwoningen, bestaande uit zeven onderdelen (Monnikendammerplantsoen 13-45; Oosthuizenstraat 2-18; Volendammerweg 10-40), als onderdeel van de bebouwing van het tuindorp Nieuwendam. Ontworpen in opdracht van de Gemeentelijke Woningdienst Amsterdam. Gebouwd in de stijl van de verstrakte Amsterdamse School. Zes blokken (Oosthuizenstraat 2-18; Monnikendammerplantsoen 13-36; Volendammerweg 10-40) met in totaal veertig woningen werden opgeleverd in 1931. Het meest oostelijk gelegen blok aan het Monnikendammerplantsoen (Huisnrs.: 37-45) werd opgeleverd in 1933.

Omschrijving

Complex van zeven woonblokken. Gezamenlijk nemen deze woonblokken een geheel 'eiland' van Tuindorp Nieuwendam in, waarbij centraal aan het Monnikendammerplantsoen drie blokken in hoefijzervorm zijn gegroepeerd en de overige langs orthogonale wegen.

Het woonblok aan de Oosthuizenstraat en het westelijk gelegen woonblok hebben elk negen woningen. De overige woonblokken hebben acht woningen. De woonblokken zijn symmetrisch over het terrein verdeeld. Diverse poortgebouwen geven toegang tot het geheel van achtertuinen. Met name de poortgebouwen aan de zuidzijde geven het complex het karakter van een besloten hof.

Het open vierzijdige plein is hiermee in contrast. Het woonblok met de voorgevel aan de noordzijde van het vierzijdige plein heeft de achtertuinen aan de enige 'onbeschermde' zijde van het complex. Een muur met hekwerk aan de Volendammerweg schermt deze tuinen enigszins af. De woonblokken aan de oost- en westzijde van het plein vertonen een knik in de rooilijn. Veel aandacht is verder besteed aan het openbare groen en padenstructuur.

Waardering

Redelijk gaaf bewaard complex bejaardenwoningen in het tuindorp Nieuwendam van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en typologische waarde en vanwege de ensemblewaarde, alsmede als zelfstandig onderdeel van de realisatie van de tuinstadgedachte in Nederland. Verder van belang uit stedebouwkundig en sociaal-historisch oogpunt alsook uit het oogpunt van de ontwikkeling van de volkshuisvesting in het algemeen en van die van de ontwikkeling van het type bejaardenwoning in het bijzonder.