Amsterdam AL 2961
Monnikendammerplantsoen 22, 1023 EM te Amsterdam
Monnikendammerplantsoen 21, 1023 EM te Amsterdam
Monnikendammerplantsoen 23, 1023 EM te Amsterdam
Monnikendammerplantsoen 25, 1023 EM te Amsterdam
Monnikendammerplantsoen 27, 1023 EM te Amsterdam

Omschrijving

Woonblok van het complex Monnikendammerplantsoen. Een rondom geheel vrijgelegen woonblok met overwegend gemetselde gevels, bestaande uit acht woningen. De voorzijde van de woningen ligt aan het Monnikendammerplantsoen. Aan de achterzijde beschikken de woningen over een tuin. Deze achtertuinen openen zich aan de zijde van de Volendammerweg. Een hek op een gemetselde muur met posten schermt deze achtertuinen af. Het bouwblok is evenals de afzonderlijke woningen op een rechthoekig grondplan ontworpen. Het bouwblok wordt gedekt door een zadeldak gedekt met rode rechtsdekkende Hollandse pannen. Op het bouwblok staat gelijkelijk verdeeld een vijftal gemetselde schoorstenen met opgezette rookkappen. In het bouwblok laten zich twee bouwlagen onderscheiden: begane grond en kapverdieping. Het dakschild aan de Monnikendammerplantsoen wordt onderbroken door liggende dakramen. Het dakschild aan de noordzijde toont eenvoudige dakkapellen met venster met dubbel draairaam en eenvoudige houten lijst. Verder op de beide benedenhoeken een eenvoudige schoorsteen. De voorgevel toont op het niveau van de begane grond de gekoppelde toegangspartijen. De toegang tot telkens twee woningen is gevat in één partij. Er zijn vier van die partijen. De gevel maakt hier een kleine voorsprong en in dit vooruitgezette deel bevinden zich de twee houten toegangsdeuren naast elkaar. Deuren hebben een smal venster.

Trede met kleine plint. Aan de zijkanten van de voorsprong een smal venster. Iedere toegangspartij wordt gedekt door een klein ingestoken schilddak met rode pannen en vorsten op de kepers en nok. Per woning toont de voorgevel een meervoudig geleed venster met zij- en bovenlichten. Gevel wordt beeindigd met eenvoudige houten gootlijst. Deze gootlijst loopt tevens iets om de hoek van de zijgevels.

Eenvoudige gemetselde zijgevels met houten groengeschilderd beschot. Aan de west- en aan de oostzijde een lager gelegen verbindend deel met de hierdoor aangrenzende bouwblokken Monnikendammerplantsoen 13-20 en Monnikendammerplantsoen 29-36. Dit deel heeft een geknikt zadeldak met rode pannen.

De achtergevel is iets teruggezet en toont eenvoudige vensters met dubbele ramen. Gemetselde afscheidingsmuren tussen de woningen. Mastgoot met regenpijpen.

Bouwblok van belang als onderdeel van het complex Monnikendammerplantsoen.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Bejaardenwoning