508445 - Seminarie Hageveld
Heemstede A 9789
Heemstede A 9895
Heemstede, Hageveld TO 34

Inleiding

Stenen BRUG gelegen in de as van het hoofdgebouw van het voormalige seminarie en hoofdtoegang gevend tot het voorplein aan de westzijde. De brug is tegelijkertijd met de bouw van het seminarie tot stand gekomen en eveneens ontworpen door Jan Stuyt. De brug vormt een oeververbinding over een waterpartij die behoort tot de landschappelijke aanleg van de oude buitenplaats Het Klooster.

Omschrijving Symmetrisch opgezette brug met een rondboog over het water. De brug heeft een naar het midden toe stijgend wegdek met uitzwenkende op- en afritten. Het muurwerk bestaat uit rode baksteen, afgedekt met hardsteen en gedecoreerd met bolvormige ornamenten in zandsteen. Het wegdek, dat in de glooiing boven de boog in rode klinkers is uitgevoerd, wordt geflankeerd door borstweringen die in het midden worden gemarkeerd door hogere achthoekige pijlers met mutsvormige zandstenen bekroningen waarop koperen lantaarns zijn geplaatst.

Waardering

De brug is van belang in relatie tot het hoofdgebouw van het voormalige seminarie waarmee het historisch-functioneel en in situering en architectuur onverbrekelijk is verbonden.

Stuyt, J. ; Noord-Holland