Stationsweg 51, 7941 HC te Meppel

Inleiding

Nabij het staion gelegen pand, gesticht in 1908-1909 als HOTEL/CAFE/RESTAURANT voor de heer G. Stahl naar ontwerp van de Meppeler architect J. Janzen en uitgevoerd door aannemer D. van Dijk. Het is opgetrokken in een Art Nouveau-stijl. Van belang is ook het interieur van hal/trappenhuis.

Omschrijving

Vrijstaand pand ovde twee bouwlagen en gedekt door een zadeldak belegd met rode muldenpan; overstek met een geprofileerde gootlijst die aan de langs zijden wordt gedragen op opengewerkte en van houtsnijwerk voorziene klossen. Opbouw met gepleisterde plint (grijs) en witgepleisterde gevels; cordonlijst en banden. Voorgevel Art Nouveau-entree: in hoefijzer-vormige omlijsting (waarin een monogram van G. Stahl) geplaatste entree; stoep, hardstenen onderdorpel en neuten; dubbel openslaande deur met gebogen kalf; zij- en bovenlichten met gebogen bovendorpel; bovenlichten met verticale roeden. Boven de omlijsting staat in bijpassende typografie Hotel. Links van de entree een vijf traveeen brede houten serre op gemetselde basis en gepleisterde plint. Per travee van beneden naar boven een strook kleine ruitjes, groot raam met middenstijl en bovenlicht met verticale roeden. De serre is voorzien van een geprofileerde daklijst met opengewerkte en van snijwerk voorziene klossen. Op de serre een eenvoudig houten hekwerk. Verdieping met rechtgesloten vensters waarboven een boogveld. Vensters met dubbel openslaande ramen of terrasdeuren met zijlichten; bovenlichten met verticale roeden. Fries in de topgevel met tekst "Hotel en cafe-restaurant Neuf". Topgevel met imitatie-vakwerk; drie T-vensters met verticale roeden in bovenlicht. Boven in de top een tweeledig halfrond venster met verticale roeden. Asymmetrische noordgevel met links een hoefijzervormige omlijsting en een paneeldeur met smeedijzeren sierhek en bovenlicht; T-vensters met verticale roeden in bovenlicht. Westelijke gevel met vergelijkbare openingen. De zuidelijke gevel is eveneens vergelijkbaar, maar bevat ook twee keldervensters met diefijzers.

INTERIEUR. De wanden van de hal zijn over de volle hoogte betegeld met geglazuurde tegels, hoofdzakelijk gebroken wit maar met een blauwe plint en een decoratieve band op ooghoogte alsmede onder het plafond (groen/turquoise; Jugendstil-motief en rood). Cassetteplafond.

Waardering

Cafe Neuf is van cultuurhistorisch belang vanwege de functionele ontwikkeling rondom het station, van architectuurhistorische betekenis vanwege het ontwerp, de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede van stedebouwkundig belang in het stationsgebied (onderdeel van een waardevol stadgezicht).

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca Hotel-café-restaurant

Janzen, P ; Drenthe