508722 - Algemene Begraafplaats
Doorn, Amersfoortseweg links

Omschrijving complexonderdeel 2

De te beschermen BEGRAAFPLAATS wordt aan de oostzijde begrensd door de Amersfoortseweg, aan de zuidzijde door de Willem de Zwijgerlaan. De uitbreiding van 1910 is buiten de bescherming gelaten.

De hoofdingang, aan de Amersfoortseweg, bestaat uit een korte U-vormige oprijlaan die langs een groot spijlenhek loopt. Hierin zijn een dubbel draaihek en een enkel draaihek geplaatst, die toegang tot het terrein verschaffen. Het hekwerk is van de hand van L. Vincent uit Schiedam. Het landschappelijk ingerichte en lichtglooiende terrein is wat de hoofdstructuur betreft symmetrisch van opzet, terwijl de invulling van het padenpatroon verschilt. Tegenover de hierboven genoemde ingang ligt een pleintje dat met grind is bedekt en sluit aan op een langwerpig perkje met afgeronde uiteinden in oost-west richting. Aan beide kanten van dit perkje loopt een grindpad, waarlangs aan beide zijden eiken zijn geplant. Vanuit het grindpleintje lopen een aantal gebogen paden in noordelijke en zuidelijke richting. Deze paden lopen langs niervormige perken, waarop zich de graven bevinden. De perken zijn beplant met voornamelijk beuken en eiken die in hoge mate het karakter van de begraafplaats bepalen. Het noordelijk en zuidelijk deel hebben een verschillend padenpatroon. Langs de paden staan enkele banken met gietijzeren imitatie boomstampoten en -stijlen.

De graven stammen uit de periode van vlak van na de aanleg tot aan de huidige tijd. In het zuidelijk deel van het terrein staat een baarhuisje (complexonderdeel 1).

Waardering

De begraafplaats is van architectuurhistorische waarde als een nagenoeg ongeschonden voorbeeld van een gemengde landschappelijke parkaanleg (style mixte) alsmede van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een negentiende eeuws voorbeeld van een begraafplaats.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaats Algemene begraafplaats

Landschapsstijl