Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
508724
Complexnummer
508722 - Algemene Begraafplaats
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82796/103
Kadastrale aanduiding
Doorn A 6190
Doorn, Amersfoortseweg links

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 1

Een met neogotische invloeden uitgevoerd BAARHUISJE op het zuidelijke deel van de Algemene Begraafplaats. Het gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en bestaat uit één bouwlaag onder een met zink gedekt zadeldak. Op de nok van het dak is een pinakelvormige zinken dakruiter gezet. Voor- en zijgevels zijn uitgevoerd in baksteen op een bepleisterde plint en zijn op de hoeken voorzien van bepleisterde lisenen met imitatieblokken, waarop een natuurstenen obelisk is geplaatst. De achtergevel is geheel bepleisterd. De voorgevel (oostzijde) is als klokgevel uitgevoerd en heeft een natuurstenen bolbekroning gekregen. Op de middenas bevindt zich een spitboogvormige paneeldeur met ruitvormige panelen, die aan weerszijden door pilasters wordt geflankeerd die een pinakel als bekroning hebben gekregen. Boven de deur bevindt zich een spitsboogvormige nis met een reliëf bestaande uit een doodshoofd met twee gekruiste beenderen.

De achtergevel is voorzien van twee kleine rechthoekige vensters.

De rechter zijgevel heeft twee spitboogvensters met gietijzeren roedenindeling en vierpassen. De linkerzijgevel heeft links een rozetvenster en rechts is een houten deur met waaierstrek.

Waardering

Het baarhuisje is van architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een bouwtype alsmede van cultuurhistorische waarde als voorbeeld en onderdeel van de funeraire cultuur van de negentiende eeuw. Het baarhuisje is tevens van grote ensemblewaarde als onderdeel van de Algemene Begraafplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 508722. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Baarhuisje Algemene begraafplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1873
1873
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Koudijs, J. ; Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur