508923 - Burgemeester Eschauzierstraat
Terschelling A 4136
Burgemeester Eschauzierstraat 31, 8881 AS te West-Terschelling
Burgemeester Eschauzierstraat 33, 8881 AS te West-Terschelling
Burgemeester Eschauzierstraat 43, 8881 AS te West-Terschelling
Burgemeester Eschauzierstraat 45, 8881 AS te West-Terschelling

Omschrijving

Vier dubbele WONINGEN behorende bij het complex aan de Burg. Eschauzierstraat, van het in de complexbeschrijving genoemde type A, daterend uit 1909, in een eenvoudige Overgangsstijl. De woningen hebben een samengestelde dakvorm met een centrale topgevel, waarin twee vensters beneden en twee kleinere vensters in de top van de gevel. Aan weerszijden van de topgevel is een houten portaal onder plat dak aangebouwd waarin de voordeuren zich bevinden. De bovenzijde van het portaal is bekleed met een licht getand beschot van verticale planken; doorlopende gootlijst; de deurstijlen bevatten eenvoudig, aan Art Nouveau verwant, houtsnijwerk. In de terugspringende geveldelen naast de topgevel is een venster. Voor het overige hebben de woningen de kenmerken als beschreven in de complexomschrijving.

Waardering

De vier dubbele arbeiderswoningen uit 1909 van het type A behorende bij het complex aan de Burg. Eschauzierstraat te Terschelling-West, zijn van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als essentieel en ruimtelijk functioneel hoofdonderdeel van het complex,

- als typologisch voorbeeld van sociale woningbouw in een Overgangsstijl aan het begin van de twintigste eeuw,

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het exterieur,

- vanwege de detaillering met houtsnijwerk in aan de Art Nouveau verwante vormgeving,

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van de erfinrichting,

- vanwege de betekenis van de erfinrichting voor de ruimtelijke kwaliteit binnen het complex,

- vanwege de betekenis van de architectonische vormgeving voor de ruimtelijke kwaliteit binnen het complex.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)