508923 - Burgemeester Eschauzierstraat
Terschelling A 2152
Burgemeester Eschauzierstraat 13, 8881 AR te West-Terschelling
Burgemeester Eschauzierstraat 15, 8881 AR te West-Terschelling
Burgemeester Eschauzierstraat 17, 8881 AR te West-Terschelling
Burgemeester Eschauzierstraat 19, 8881 AR te West-Terschelling

Omschrijving

Twee rijen met elk vier WONINGEN behorende bij het complex aan de Burg. Eschauzierstraat, van het in de complexbeschrijving genoemde type C, daterend uit 1920, in een eenvoudige Overgangsstijl. De woningen hebben een samengestelde dakvorm met twee topgevels aan de uiteinden, waarin twee vensters beneden en een venster in de top van de gevel. Twee laag in het dakschild geplaatste dakkapellen onder afzaat staan op gelijke afstand van elkaar en hebben dubbele vensters met bovenlichten: nr. 6 heeft nog het oorspronkelijke vierruitsvenster en drieruits bovenlicht; nr. 4 het originele bovenlicht. De gevelindeling is symmetrisch: centraal een voordeur; aan weerszijden twee vensters en net naast de topgevels twee voordeuren. Voor het overige hebben de woningen de kenmerken als beschreven in de complexomschrijving.

Waardering

De twee rijen met elk vier arbeiderswoningen uit 1920, van het type C en behorende bij het complex aan de Burg. Eschauzierstraat te Terschelling-West, zijn van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als essentieel en ruimtelijk functioneel hoofdonderdeel van het complex,

- als typologisch voorbeeld van sociale woningbouw in een Overgangsstijl aan het begin van de twintigste eeuw,

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het exterieur,

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van de erfinrichting,

- vanwege de betekenis van de erfinrichting voor de ruimtelijke kwaliteit binnen het complex,

- vanwege de betekenis van de architectonische vormgeving voor de ruimtelijke kwaliteit binnen het complex.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)