508923 - Burgemeester Eschauzierstraat
Terschelling A 1927
Terschelling A 1926
Burgemeester Eschauzierstraat 16, 8881 AT te West-Terschelling
Burgemeester Eschauzierstraat 18, 8881 AT te West-Terschelling

Inleiding

In de binnenzijde van de bocht in de Burg. Eschauzierstraat staat een dubbele HOEKWONING die in hoofdvorm afwijkt van het hoofdtype A. Het centrale venster is drieledig opgebouwd uit een vierruitsvenster met drieruits bovenlicht, met aan weerszijden een verticaal tweeruitsvenster met bovenlicht. Het terugliggende geveldeel bevatte een dubbel venster met een roedeverdeling als in de complexomschrijving vermeld. Ook in deze hoekwoning is de roedeverdeling in de jaren veertig gewijzigd.

Omschrijving

Dubbele hoekwoning behorende bij het complex aan de Burg. Eschauzierstraat, een variant van het in de complexbeschrijving genoemde type A, daterend uit 1909, in een eenvoudige Overgangsstijl. De centrale topgevel, met wolfseind, bevindt zich in de noordgevel en bevat links de voordeur, rechts een venster met zij- en bovenlichten, en in de geveltop een venster met originele roedeverdeling; links van de topgevel een terugspringend geveldeel, met een dubbel venster. Rechts van de topgevel is de hoek van de woning; de westgevel langs de straat bevat een voordeur en een venster; in het verlengde van deze gevel een tuinmuur van gele stenen als erfscheiding.

Voor het overige heeft de woning de kenmerken als beschreven in de complex-omschrijving.

Waardering

De dubbele hoekwoning uit 1909, behorende bij het complex aan de Burg. Eschauzierstraat te Terschelling-West, is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als essentieel en ruimtelijk functioneel hoofdonderdeel van het complex,

- als typologisch voorbeeld van sociale woningbouw in een Overgangsstijl aan het begin van de twintigste eeuw,

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het exterieur,

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van de erfinrichting,

- vanwege de betekenis van de erfinrichting voor de ruimtelijke kwaliteit binnen het complex,

- vanwege de betekenis van de architectonische vormgeving voor de ruimtelijke kwaliteit binnen het complex.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)