508923 - Burgemeester Eschauzierstraat
Terschelling A 1922
Terschelling A 1921
Burgemeester Eschauzierstraat 47, 8881 AS te West-Terschelling
Burgemeester Eschauzierstraat 49, 8881 AS te West-Terschelling

Inleiding

De eerst gebouwde dubbele ARBEIDERSWONING van het complex aan de Burg. Eschauzierstraat dateert waarschijnlijk van kort vóór 1909 en bevat dezelfde architectonische detaillering van deuren, vensters en dezelfde interne organisatie; echter de hoofdvorm is meer traditioneel. De dakkapel die centraal voorin het dakschild staat, is niet oorspronkelijk; het is niet bekend wanneer deze is aangebracht.

Omschrijving

De dubbele arbeiderswoning behorende bij het complex aan de Burg. Eschauzierstraat is gebouwd op een rechthoekige plattegrond evenwijdig aan de straat, onder een schilddak met een gemetselde schoorsteen op de nok. De gevelindeling is symmetrisch: uiterst links en uiterst rechts is een voordeur, daartussen vier ramen met in het midden een iets bredere tussenruimte. Centraal en laag in het dakschild een -vernieuwde- dakkapel onder afzaat, met twee H-vensters. Voor het overige heeft de woning de kenmerken als beschreven in de complexomschrijving.

Waardering

De dubbele woning van kort vóór 1909, behorende bij het complex aan de Burg. Eschauzierstraat te Terschelling-West, is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als essentieel en ruimtelijk functioneel hoofdonderdeel van het complex,

- vanwege de plaats als proefwoning binnen het woningbouwproject,

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het exterieur,

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van de erfinrichting,

- vanwege de betekenis van de erfinrichting voor de ruimtelijke kwaliteit binnen het complex,

- vanwege de betekenis van de architectonische vormgeving voor de ruimtelijke kwaliteit binnen het complex.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)