Diepenveen C 2953
Vulikerweg 6, 7431 PJ te Diepenveen

Omschrijving

Neo Gotische KLOOSTERKERK op kruisvormige plattegrond. De kerk is opgetrokken in rode machinale baksteen met rode sierbanden onder met leien gedekte (maasdekking) zadeldaken met slanke vieringtoren met klokken. In de dakvlakken een enkele kleine dakkapel. De kerk is toegankelijk via een torenvormig bouwdeel tussen de kerk en de kapittelzaal, dat tevens toegang geeft tot alle daarachter gelegen onderdelen van het complex. Deze vierkante toren heeft een spits met geknikte voet. Voor de toren een risalerend bouwdeel onder een afgewolfd zadeldak. Hierin bevindt zich de entree in een segmentboogvormig portiek met aanzet- en sluitstenen onder een lessenaardak. Links daarvan een zeskantig torentje met spits.

De kerk heeft aan de oostkant een vijfzijdig koor en, tegen de beide kruisarmen, een driezijdig kapelletje met glas-in-lood spitsboogvensters. Het schip, koor en de transeptarmen hebben spitsboogvensters met bakstenen traceringen en glas-in-lood.

Interieur met onder andere houten tongewelf met gewelfschilderingen, wanden met gekleurde baksteendecoraties en het door A. Vosman ontworpen meubilair.

Kerkgebouw van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als ontwerp van G. te Riele;

- als wezenlijk onderdeel van het eerste en enige Cisterciënzer klooster dat boven de grote rivieren gebouwd is;

- vanwege de gaafheid van ex- en interieur.

Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kruiskerk