Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
508968
Complexnummer
508964 - Sion
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82842/107
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Diepenveen C 2953
Vulikerweg 6, 7431 PJ te Diepenveen

Omschrijving

Omschrijving

De KLOOSTERGANG ligt tegen noordwest zijde van de kerk en wordt vrijwel geheel omgeven door dienstvertrekken. De kloostergangen zijn één bouwlaag hoog en hebben een overwelving van kruisgewelven, de daken zijn gedekt met pannen. Het geheel kenmerkt zich door een sobere neogotische architectuur van gemetselde wanden met tussen de steunberen steeds één spitsboogvenster met bakstenen tracering. De noord- en zuidgang hebben in de oostelijke kloostertuin ieder een kleine vijfzijdig uitgebouwde kapel onder pannen tentdak; onder de dakrand een fries van segmentboogjes, in vier van de vijf gevelvlakken een venster met segmentboog en glas in lood.

De door Vosman ontworpen dwarsvleugel uit 1938/’39 bestaat uit een kloostergang tegen een bouwdeel van twee bouwlagen en een met pannen gedekt zadeldak waarop enkele kleine dakkapellen onder zadeldakjes. Hierin is op de begane grond een bibliotheek en een scriptorium ingericht. De westgevel heeft op de begane grond spitsboogvensters met baksteen tracering en glas in lood, tussen deze ramen gemetselde steunberen, op de verdieping houten kruisvensters met roedenverdeling. Kloostergang, scriptorium en bibliotheek zijn overwelfd in schoon metselwerk. Ook de wanden van de gangen en de lambriseringen in scriptorium en bibliotheek zijn van schoon metselwerk. De laatste twee ruimten zijn tweebeukig en hebben in het midden een rij ronde natuurstenen kolommen.

De binnen deze opzet gelegen grote KLOOSTERTUIN is in tweeën gedeeld ten gevolge van de bouw van de dwarsvleugel. De beide tuinen hebben een ruimtelijke en functionele waarde respectievelijk als open, groene ruimte en als element in het algemene gebruik van het klooster.

Waardering:

Kloostergangen met dwarsvleugel en kloostertuinen zijn van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- als onderdeel van het eerste en enige Cisterciënzerklooster dat boven de grote rivieren gebouwd is;

- als ontwerp van A. Vosman;

- vanwege het gave in- en exterieur.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 508964. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl Kloostergang

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1938
1939
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
invloeden