Diepenveen C 2953
Bij Vulikerweg 6, 7431 PJ te Diepenveen

Omschrijving

Ten westen van het kloostergebouw een vrijstaand, langgerekt DIENSTGEBOUW met aan de noordelijke zijde een dwarsgeplaatst bouwdeel bestaande uit verschillende dienstruimtes opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met muldenpannen gedekt zadeldak. In de voorgevel (O) zijn T-vensters geplaatst en enkele deuren. Via een doorgang kan men de achterzijde bereiken. In de achtergevel zijn overwegend tweelichts vensters geplaatst.

In de zuidelijke zijgevel is een baander met daarboven een venster geplaatst.

De noordelijke zijgevel wordt beëindigd door een dwarsgeplaatst, hoger bouwdeel onder een zadeldak. In de zuidelijke gevel van dit deel een deur met bovenlicht en enkele vensters.

Dienstgebouw van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- als onderdeel van het eerste en enige Cisterciënzer klooster dat boven de grote rivieren gebouwd is;

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur.

- als westelijke afscheiding van het claustrum.