Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
509015
Complexnummer
509012 - Ned.-Isr. begraafplaats
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82825/103
Kadastrale aanduiding
Diemen A 2722
Ouddiemerlaan 146, 1111 HN te Diemen

Omschrijving

BERGING, restant van het oorspronkelijke bidlokaal annex berging, onderdeel van het complex van de Nederlands-Israëlitische Begraafplaats te Diemen. De berging werd tegelijk met de woning gebouwd door architect E.M. Rood in 1914 in opdracht van de Nederlands-Israëlitische gemeente van Amsterdam. De berging ligt tegen de noordwestelijke terreingrens, ten oosten van de woning. De bouwtekening waarop in 1913 de bouwvergunning werd afgegeven toont het volledige gebouw van bidlokaal en berging: tegen de huidige oostgevel stond een rechthoekige massa van twee bouwlagen voorzien van vensters en dubbele deuren. Het is niet bekend wanneer dat deel werd verwijderd is, maar het is mogelijk gebeurd na de ingebruikname van het nieuwe metaheerhuis in 1931.

Omschrijving

De blokvormige, vlakgedekte berging is gebouwd op rechthoekige plattegrond en bestaat uit een enkele bouwlaag. Het bakstenen gebouw is geheel gepleisterd en witgeschilderd en heeft een gepleisterde voetplaat, een gemetselde en geschilderde plint (kruisverband met opgelegde voeg). De flauwgetoogde gevelopeningen zijn alle voorzien van een strek met metselwerk in zicht en van een hardstenen onderdorpel.

De zuid- en noordgevel bevatten elk twee houten vensters, de twee vensters in de westgevel zijn dichtgezet. Een deur bevindt zich op het noordwesten en in de oostgevel. Tegen deze vlakke oostgevel stond het gesloopte gebouwdeel. Op de zuidwesthoek is in de plint een peilsteen ingemetseld met de aanduiding: '0,80 M.+A.P.' Rondom heeft de berging een smalle geprofileerde daklijst.

Waardering

De berging is van algemeen belang als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het complex van de Nederlands-Israëlitische Begraafplaats te Diemen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 509012. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Opslaggebouw berging annex bidlokaal

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1914
1914
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Rood, E.M. ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur