Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
509163
Complexnummer: 
509162 - Zorghvliet
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
11 februari 1998
Kadaster deel/nr: 
82744/140
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zeeland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Borsele
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Ellewoutsdijk
X-Y coördinaat: 
45791 - 379118

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Onderdeel 1

Inleiding

Park in landschapsstijl rondom de woning Langeviele 6 (die niet voor bescherming in aanmerking komt), grotendeels daterend uit de negentiende eeuw, onder meer met tuinaanleg met een vijver, bruggetjes, tuinornamenten, tuinbeelden, tuinmuren, tuinhekken, een tuinhuis, een koetshuis, een druivenkas, een boomgaard, een moestuin (diverse objecten apart beschreven).

De beplanting dateert grotendeels van na de overstroming in 1953. De op het terrein aanwezige schuur (ten zuiden van het toegangshek bij de oprijlaan) valt buiten de bescherming.

Omschrijving

De voortuin wordt aan de straatzijde afgesloten door een ijzeren hekwerk. Vanaf de straat loopt een rechte oprit richting koetshuis. Aan het eind van de oprit een ijzeren toegangshek. De voortuin is grotendeels na de Tweede Wereldoorlog, bij de bouw van het nieuwe huis, vormgegeven en bestaat uit een groot grasveld met oudere objecten uit de oorspronkelijke tuin, onder meer de tuinmuur aan de noordzijde, eensokkel met zonnewijzer in het midden van het gazon, een 18e eeuws beeld van Mercurius ten noorden van de woning, en verschillende tuinornamenten. Ten zuiden van de oprit bevindt zich aan de straatzijde een ijzeren hekwerk met aansluitend hieraan en haaks hierop een L-vormige tuinmuur.

Achter de woning bevindt zich de tuinaanleg met de 8-vormige slingervijver uit het midden van de negentiende eeuw met twee eilandjes en een bruggetje. Aan de westoever van de vijver twee dolfijnen. De overgang van de ruimte achter het huis naar de tuin wordt gevormd door een aantal rozenvakken. In de tuin bevinden zich diverse tuinornamenten, met name op de uiteinden van zichtassen. Aan de noordzijde van de tuin achter de woning loopt een recht laantje, eveneens met tuinornamenten, dat aan de oostzijde uit komt op een heuveltje. Aan de zuidzijde van de vijver staat een veelhoekig, 19e eeuws tuinhuisje, Lottenlust genaamd. Verder zuidelijk, dit is achter het koetshuis, bevindt zich een restant van een wandelbos, eveneens in landschapsstijl, dat echter in de twintigste eeuw gedeeltelijk is omgevormd tot boomgaard. In het bos smalle, slingerende paadjes en een hondenkerkhof. Aan de zuidoost zijde van het wandelbos bevindt zich een bruggetje.

Het meest oostelijke deel van het terrein is in de twintigste eeuw omgevormd tot bos.

Zuidelijk van de oprijlaan (dit is eveneens ten westen van de boomgaard) bevindt zich een druivenkas.

Waardering

Onderdeel van buitenplaats, van algemeen belang als functioneel onderdeel van het totale complex en vanwege ruimtelijk-historische waarde als goed herkenbaar voorbeeld van 19e eeuwse tuinaanleg en van zeldzaamheidswaarde vanwege de op het terrein voorkomende tuinornamenten en bijgebouwen.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaLangeviele64437 ABEllewoutsdijk

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenTuin, park en plantsoenTuin

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
BorseleAE1466

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Landschapsstijlinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18401900globaalvervaardiging
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee