509207 - Kloostercomplex
Hontenisse E 2350
Hontenisse E 2329
Achterstraat 27, 4586 AG te Lamswaarde
Achterstraat 27 A, 4586 AG te Lamswaarde

Inleiding

KLOOSTER en KLEUTERSCHOOL met TUINMUUR, gebouwd in 1925-1926 in Interbellum- architectuur. Het klooster, genaamd Theresiagesticht, werd bewoond door veertien nonnen.

Omschrijving

Het KLOOSTER en de KLEUTERSCHOOL met TUINMUUR bestaan uit twee rechthoekige vleugels, ieder twee bouwlagen en een kapverdieping hoog; voorts enkele lagere aanbouwen met plat dak. Het voorplein van zowel het klooster als de kleuterschool zijn omgeven door een lagere tuinmuur met diverse doorgangen. Zowel de gebouwen als de tuinmuur zijn opgetrokken in baksteen en voorzien van siermetselwerk, met name verticaal metselwerk. De gebouwen zijn voorzien van muurankers. Op de daknokken staan houten pirons.

De oostelijke vleugel (noord-zuid) heeft twee bouwlagen en een afgewolfd zadeldak gedekt met rode tuile du nord. De langsgevel aan de westzijde is vijf travee%n breed en onder meer voorzien van een ingangspartij met dubbele houten deur in de middelste travee en houten vensters met roedeverdeling. Ter hoogte van de ingang is de daklijst driehoekig opgeknikt en bevindt zich een driehoekig raam met roedeverdeling. De zuidelijke kopgevel grenst op de begane grond aan de aanbouw van denaastgelegen lagere school. Op de verdieping een houten venster met vernieuwd onderraam en roedeverdeling in het bovenlicht en in de top een houten schuifraam met roedeverdeling.

De oostelijke langsgevel bevat op de begane grond in het midden een dubbele houten deur met vensters met roedeverdeling en een bovenlicht met roedeverdeling en aan weerszijden twee houten schuiframen eveneens met roedeverdeling. Op de verdieping vijf houten schuiframen met roedeverdeling, houten rolluikkasten en houten rolluiken. De noordelijke topgevel van deze vleugel wordt voor het grootste deel ingenomen door een één en een twee bouwlagen hoge, rechthoekige aanbouw met plat.

In de top van de gevel een houten schuifraam met roedeverdeling. De lage aanbouw is onder meer voorzien van kleine, vierkante houten raampjes met roedeverdeling, een houten zijdeur en een houten venster met roedeverdeling. De hoge aanbouw is op de begane grond en verdieping voorzien van een houten schuifraam met roedeverdeling. Deze aanbouw isgedeeltelijk tegen de oostgevel van de noordelijke vleugel (oost-west) gebouwd. Deze twee bouwlagen hoge vleugel heeft een schilddak, gedekt met rode tuile du nord. Tegen de oostgevel is een nieuwe buitentrap gebouwd, die niet voor bescherming in aanmerking komt.

De noordgevel bevat op de begane grond in het midden een uitbouw met plat ter plaatse van de toiletjes voor de kleuterschool, voorzien van kleine vierkante raampjes met roedeverdeling. Links van deze uitbouw één en rechts twee houten schuiframen met roedeverdeling. Op de verdieping vijf houten schuiframen met roedeverdeling en twee stel gekoppelde houten raampjes met roedeverdeling boven elkaar. De westgevel is op de begane grond over de gehele breedte voorzien van een luifel, ondersteund door gemetselde pilaren, en een dubbele houten deur. Op de verdieping een houten schuifraam met roedeverdeling. De zuidgevel bevat op de begane grond en verdieping een reeks houten stolpramen met bovenlichten en roedeverdeling.

Het grotendeels originele interieur bevat onder meer op de begane grond tegelvloer in de gang, houten deuren, zwart marmeren schouwen, trappenhuizen, sobere stucplafonds; op verdieping onder meer dubbele houten tussendeur met kleine ruitjes en bovenlicht met roedeverdeling onder rondboog, houten deuren met bovenlicht naar de gang bij de slaapvertrekken van de nonnen.

Waardering

KLOOSTER en KLEUTERSCHOOL met TUINMUUR van cultuurhistorische waarde, van waarde vanwege gaafheid en detaillering en als onderdeel van het complex.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw
Nee Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl Klooster