509291 - Boerderijcomplex
Schijndel A 4795
Houterdsedijk 31, 5482 ZX te Schijndel

Inleiding

De KORTGEVELBOERDERIJ, met waarschijnlijk een kern uit 1693, is in de achttiende eeuw gebouwd in streekeigen bouwtrant. Tot 1968 deed het pand dienst als boerderij. Daarna werden de bedsteden en de geut verbouwd tot keuken. De potstal werd verbouwd tot woonkamer en de deel werd in gebruik genomen als garage.

Omschrijving

De eenlaagse vrijstaande boerderij is opgetrokken uit handvorm baksteen en heeft een rieten schilddak, deels met een voet van zwarte oudhollandse dakpannen. Onder de dakrand is een stroomlaag van baksteen gemetseld. De westelijke gevel is de korte achtergevel aan de straatzijde. Hierin bevinden zich drie getoogde vijfruits stalramen. De aanzet van het dak is hier zeer laag. In de lange zuidelijke gevel bevinden zich hoge deeldeuren in een terugspringend muurdeel, een vernieuwd samengesteld raam , een paneeldeur en twee vierruits ramen met luiken. In de lange noordelijke gevel zijn er ter hoogte van het woonhuis een kelderraampje, een negenruits raam met luik, verder een opgeklampte staldeur en een vernieuwd samengesteld raam. In de voorgevel geheel links een negenruits schuifvenster met luiken. Daarnaast een opgeklampte deur met bovenlicht met gebogen sierroeden. Rechts hiervan een twaalfruits schuifvenster met luiken en een opkamerraampje. Hier boven is de bakstenen gevel met houten planken bekleed. In het midden bevindt zich een raam met kleine roedenverdeling. Links op de nok is er een nieuwe hoge schoorsteen gemetseld. Achter de voordeur is er een nieuwe kleine hal die toegang geeft tot de herd, de vroegere woonkeuken. Op de vloer liggen rode en zwarte plavuizen. Een trap rechts geeft toegang tot de opkamer. De schouw alhier heeft een eikenhouten omlijsting met het inschrift: "anno 1693". De bakoven met ijzeren deurtje rechts in de schouw loopt door tot in het voormalige melkhok hierachter. Een trap leidt naar de kelder. Deze heeft een bakstenen vloer met visgraatmotief. Een opgeklampte deur leidt naar de huidige woonkamer. Dit was vroeger de potstal. Het eikenhouten gebint is hier, maar ook in de rest van het pand, goed zichtbaar.

Waardering

De voormalige 18de-eeuwse KORTGEVELBOERDERIJ met oudere kern uit 1693 bezit bouwhistorische waarde wegens de gefaseerde ouderdom die in en aan het object afleesbaar is en bijvoorbeeld tot uitdrukking komt in de behouden gebleven hoofdvorm, in de traditionele materialen en constructies, met name in het eikenhouten gebint en in het opgaande werk. Mede hierdoor heeft het object betekenis voor de geschiedenis van de landelijke bouwkunst, terwijl de behouden gebleven hoofdindeling inzicht verschaft in het leven en werken binnen een agrarisch-historische context. Zowel door zijn afzonderlijke hoedanigheden, maar ook in samenhang met de eveneens beschermde, nabij gesitueerde schuur/schop uit het einde van de 18de danwel het begin van de 19de eeuw, leidt het object tot opmerkelijke historische ervaringswaarden die in nationaal opzicht onderscheidend zijn en een algemeen belang vertegenwoordigen.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)