Inleiding

De KORTGEVELBOERDERIJ (1) is in de achttiende eeuw gebouwd in streekeigen bouwtrant. De kern dateert waarschijnlijk uit 1693. Het pand staat met de korte achtergevel naar de weg gekeerd, op de T-kruising met de Dungensesteeg. Tot 1968 deed het pand dienst als boerderij, daarna werd het geheel verbouwd tot woonhuis met garage. De strooien dakbedekking is recent vervangen door riet. Op het erf staat tevens een halfopen schuurtje (2) uit de achttiende eeuw of iets later. Het schuurtje staat dicht bij de hoek ten noorden van de voorgevel. De gebouwen staan in het buitengebied van Schijndel.

Waardering

Het complex is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een typologische ontwikkeling. Het is belangrijk voor de geschiedenis van de architectuur. Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen en bodemgesteldheid.