Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
509292
Complexnummer
509291 - Boerderijcomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82908/10
Kadastrale aanduiding
Schijndel A 4795
Houterdsedijk 31, 5482 ZX te Schijndel

Omschrijving

Inleiding

De SCHUUR, een schop, is aan het eind van de achttiende of begin negentiende eeuw gebouwd in streekeigen bouwtrant. De schuur staat in een hoek van negentig graden naast de voorgevel van de boerderij.

Omschrijving

Het eenlaagse lage gebouwtje heeft een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken uit handvorm baksteen. Het schilddak met zwarte oudhollandse dakpannen is zeer laag aangezet en rust op een houten kap. Het schuurtje is aan de voorzijde geheel open.

Waardering

De SCHUUR/SCHOP uit het einde van de 18de danwel het begin van de 19de eeuw heeft betekenis voor de geschiedenis van de streekeigen bouwkunst omdat oude materialen en constructies in betekenisvol verband behouden zijn gebleven en omdat het historische verband met het grondgebruik tot uitdrukking komt. Naast dit bouw- en architectuurhistorisch belang vertegenwoordigt het object een algemeen belang als betekenisdrager voor het leven en werken binnen een agrarisch-historische context en bezit het cultuurhistorisch aspecten die, zowel afzonderlijk maar ook in samenhang met de eveneens beschermde, nabij gesitueerde voormalige kortgevelboerderij uit de 18de eeuw, opmerkelijke historische belevingswaarden vertegenwoordigen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 509291. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Bijschuur

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing