Schijndel G 2778
Pompstraat 17, 5481 BL te Schijndel

Inleiding

Het HERENHUIS met WAGENMAKERIJ is in 1775 gebouwd met Neoclassicistische elementen. Tussen 1935-1955 werden de zijgevels en de achtergevel grotendeels nieuw opgetrokken in Traditionalistische stijl. Van 1932 tot en met 1982 werd het pand bewoond door de kunstenaar Jan Heesters. Heden fungeert het pand als woning en museum Jan Heestershuis.

Omschrijving

Het vrijstaande een- tot anderhalflaagse pand is opgetrokken uit handvorm baksteen met rechte muurankers en heeft een wolfdak waarop zwarte oudhollandse dakpannen. Het pand heeft een rechthoekige plattegrond, de nokas loopt parallel aan de straat. Het woongedeelte links telt vijf traveeën. In de gepleisterde plint bevinden zich links twee kelderraampjes. De vier stolpramen met gedeeld bovenlicht onder een strek hebben luiken en hardstenen dorpels. De hoofdingang met hardstenen treden bevat een klampdeur met verticale stijl met snijwerk. Het deurkalf is voorzien van een eierlijst. Het bovenlicht bevat een ijzeren levensboom. De hoofdingang heeft een houten omlijsting van gecanneleerde pilasters met Ionisch kapiteel. Hier tussen een eierlijst, vervolgens een fries met triglyphen en metopen op een gecorniste kroonlijst met eierlijst. Er is een mezzanino-verdieping, zichtbaar aan de drie ronde raampjes. Deze gietijzeren raampjes hebben een bloemmotief. Rechts is de korfboogvormige poortingang deels dichtgemetseld en voorzien van een paneeldeur van recente datum. Boven de houten gootlijst op klossen staat in het midden een dakkapel. De getoogde stolpvensters worden omlijst door houtsnijwerk en bekroond door een tuit met afdeklijst en palmet. De zijden van de dakkapel zijn bekleed met zinken losanges. De rechterzijgevel bevat twee grote glas-in-lood kruisvensters met luiken. De linkerzijgevel heeft een uitkragend gemetselde schoorsteen. Op de begane grond is er links een tweelichts raam met loodstrippen, rechts een lager geplaatst raam onder segmentboog. Op de zolderetage bevinden zich drie vensters met glas-in-lood. De achtergevel heeft grenzend aan de linkerzijgevel een beluikt venster waaronder twee kelderramen. De achtergevel is verder uitgebouwd onder lessenaardak en bevat een paneeldeur en vierruits ramen.

Achter de voordeur doorsnijdt een gang met naamse tegels het huis. Het huis heeft brede paneeldeuren. Links is de toegang tot de kamer-en-suite met schuifdeuren. De lambrizering en een bank zijn uitgevoerd in Art Déco. Onder de woonkamer bevindt zich een kelder met rode plavuizen. Deze is te bereiken via een trap links achter in de gang. Rechts is de toegang tot de voormalige "goeikamer" met houten vloer en eenvoudige stuclijsten tegen het plafond. Daarachter bevindt zich de voormalige wagenmakerij, waarvan de plavuizen vloer iets lager ligt. Dit is in gebruik als expositieruimte. Een trap leidt naar de zolderetage aan de achterzijde. Aan de rechter achterzijde van het pand bevindt zich de keuken. Hier liggen wit marmeren vloertegels op de grond. De muren zij betegeld en er is een schouw met -niet authentieke- houten sieromlijsting. Voorts is er een koperen waterpomp met zwengel en een hardstenen gootsteen. In het midden van de gang is er een getoogde doorgang met trap die leidt naar de verdieping met open zoldering. Deze is door middel van schotten in meerdere vertrekken opgedeeld.

Waardering

Het HERENHUIS met WAGENMAKERIJ uit 1775 vertegenwoordigt belang voor de geschiedenis van de bouwkunst omdat het in zijn historisch-stilistische verschijningsvorm, de mate van herkenbaarheid als herenhuis in zowel de uitwendige als inwendige staat behouden bleef waarbij met name de uitmonstering van de afzonderlijke vertrekken en het interieur met de oude plattegrond als authentiek kunnen worden aangemerkt. De voormalige wagenmakenj geldt als belangwekkende herinneringsdrager van historische beroepsuitoefening die blijkbaar aan huis gebezigd werd en zich als zodanig laat aflezen en ervaren. De bescheiden rijkdom van de ornamentiek in het interieur heeft betekenis voor de geschiedenis van de wooncultuur en kan - in samenhang met de gememoreerde architectuurhistorische waarden - van nationaal belang worden geacht.