Inleiding

Het complex bestaat uit het HERENHUIS MET WAGENMAKERIJ (1) uit 1775 en het KOETSHUIS (2) uit 1769. Het herenhuis toont Neoclassicistische invloeden, het koetshuis is gebouwd in de streekeigen bouwtrant. Het koetshuis is mogelijk oorspronkelijk een kleine woning geweest. Het terrein is omheind, woon- en koetshuis zijn onderling verbonden door een bakstenen muur met ezelsrug. Van 1932 tot en met 1982 werd het pand bewoond door de kunstenaar Jan Heesters. Tussen 1935-1955 zijn de zij- en achtergevels van het woonhuis grotendeels nieuw opgetrokken in Traditionalistische trant. Dit pand dient heden deels als woonhuis, deels als museum Jan Heestershuis.

Waardering

Het complex van HERENHUIS MET WAGENMAKERIJ uit 1775 en KOETSHUIS uit 1769 bezit architectuurhistorische waarde wegens de ouderdom in combinatie met de gave verschijningsvorm en de daarbij behorende historische stilistiek en detaillering terwijl de combinatie van beide opstallen betekenis heeft voor de geschiedenis van de wooncultuur, met name voor die van het voorname wonen binnen een dorpse infrastructuur en dito bebouwingsbeeld. Aangezien tevens de ruimtelijke en historisch-functionele verbinding tussen herenhuis en koetshuis op eenduidige wijze en in betekenisvolle zin behouden is gebleven, vertegenwoordigt het complex een algemeen belang.