Schijndel G 2778
Pompstraat 17, 5481 BL te Schijndel

Inleiding

Het KOETSHUIS is gebouwd in 1769. Mogelijk diende het in streekeigen bouwtrant opgetrokken pand ook als woning. Het is van 1932 tot en met 1982 in gebruik geweest bij de kunstenaar Jan Heesters als werkruimte.

Omschrijving

Het vrijstaande eenlaagse rechthoekige koetshuis is opgetrokken uit handvorm baksteen met rechte en gekrulde muurankers. Het heeft een zadeldak met zwarte oudhollandse pannen. De nokas van het pand staat loodrecht op de straat. Het pand is door middel van een bakstenen muur met ezelsrug verbonden aan het herenhuis. Deze muur wordt onderbroken door een poort. In de korte gevel aan de straatzijde bevindt zich een kruisvenster met luiken. In de tuitgevel bij de nok het jaartal 1769. De vensters zijn voorzien van hardstenen dorpels. In de lange zijgevel rechts een half kruiskozijn met luik en een nieuw opgemetselde hoge schoorsteen. In de rechterzijgevel is er een getoogde dubbele poort en rechts een paneeldeur. De korte achtergevel bevat een raam op de begane grond en één op de etage. Alle kozijnen zijn vernieuwd.

Inwendig is het pand in twee vertrekken verdeeld. Het deel aan de straatzijde was in gebruik als etsruimte van kunstenaar Jan Heesters. De ijzeren etspers herinnert hier aan.

Waardering

Het KOETSHUIS uit 1769 beschikt over ouderdomswaarde en fungeert op basis van de oorspronkelijke hoofdvorm, de oude constructiewijze in streekeigen bouwtrant en het materiaalgebruik als karakteristiek voorbeeld van een historische stallingsruimte met betekenis voor de geschiedenis van het wonen en de bouwkunst waar, in nationaal opzicht, monumentenbelang aan wordt toegekend.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)