Blaricum D 145
Dokter Catzlaan 2 B, 1261 CG te Blaricum

Inleiding

LANDHUIS, genaamd "De Merelhof", behorende tot het complex "De Merelhof", gebouwd in 1927 naar het ontwerp van Th. Rueter in de Gooise landhuisstijl met Indonesische invloeden in de kapbehandeling (Minang Kabau), vrijstaand en iets terugliggend gelegen aan de noordoostzijde van de Dr. Catzlaan te Blaricum.

NB: De vensters van de serre, het venster onder gekleurd glas-in-loodbovenlicht in de zuidoostgevel en het middelste venster in de noordoostgevel zijn voorzien van voorzetramen.

Omschrijving

Op een vrijwel rechthoekige plattegrond met vijfhoekige erker aan de zuidzijde opgetrokken landhuis, bestaande uit een bouwlaag onder rieten schilderachtige kapbehandeling met de noklijn evenwijdig aan de weg. Aan de zuidwestzijde is een dakkapel met drie draaivensters in het rieten dak opgenomen, aan de zuidoost- en noordoostzijde een dakkapel met twee draaivensters. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen en hout. De vensters en openslaande deuren hebben een roedenverdeling en zijn voorzien van luiken.

De voorgevel (ZW) bevat aan de linkerzijde, in een iets terugliggend gevelvlak, de toegangsdeur, bestaande uit boven- en onderdeur, onder acht-ruitsbovenlicht. Op het kozijn is het bouwjaar geschilderd: "ANNO 1927". Voor de deur bevindt zich een stenen stoep, aan de linkerzijde geflankeerd door een bloembak. Een zes-ruitsvenster geeft zicht vanuit het woongedeelte naar de stoep. Op de westhoek is op de gevel een houten lantaarn aangebracht. In de voorgevel zijn voorts geplaatst een venster bestaande uit vier acht-ruitsvensters en openslaande deuren, toegang gevend tot een aan de zijkanten ommuurd terras waarboven het dak en houten plafond worden gedragen door gesneden schoren en consoles. Op de zuidhoek bevindt zich de vijfkantige serre, waarvoor een lage stenen bloembak is gemetseld.

De linker zijgevel (NW) bevat aan de linkerzijde een deur in een rechthoekige houten uitbouw, opgenomen in de helling van het dak, geflankeerd door vier-ruitsvensters. Het trappenhuis wordt verlicht door vier gekleurde glas-in-loodramen, trapsgewijs geplaatst in het geveldeel dat in de top is bekleed met hout. Aan de rechterzijde bevindt zich een vier-ruitsvenster. Verdiept geplaatst is een getoogd kelderraam.

De rechter zijgevel (ZO) bevat een zes-ruitsvenster onder gekleurd glas-in-lood bovenlicht en een kruisvenster met zes-ruitsvensters en vier-ruitsbovenlichten. In het terugliggende geveldeel aan de rechterzijde bevindt zich een gekleurd glas-in-loodraam. Horizontale houten delen verbinden daarboven de twee geveldelen.

De achtergevel (NO) bevat van links naar rechts een dubbel zes-ruitsvenster, een kruisvenster met acht-ruitsvensters en vier-ruitsbovenlichten en een kruisvenster met zes-ruitsvensters en vier-ruitsbovenlichten. In de noordoostgevel van de houten uitbouw is een zes-ruitsvenster geplaatst.

In het interieur zijn originele elementen aanwezig, onder meer de deuren, lambrizeringen en trapbalustrade in de hal en de kastwanden en lambrizeringen in de eet/woonkamer.

Waardering

Het landhuis "De Merelhof" is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een landhuis in de Gooise landhuisstijl met Indonesische invloeden in de kapbehandeling, naar het ontwerp van Th. Rueter uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

Rueter, Th. ; Noord-Holland