Inleiding

Complex "De Merelhof", bestaande uit een LANDHUIS, gebouwd in 1927, en GARAGE aan de noordwestzijde uit 1935, naar het ontwerp van Th. Rueter in de Gooise landhuisstijl. Het complex is vrijstaand en iets terugliggend gelegen aan de noordoostzijde van de Dr. Catzlaan te Blaricum.

Omschrijving

Landhuis, genaamd "De Merelhof", opgetrokken op een vrijwel rechthoekige plattegrond met vijfhoekige erker aan de zuidzijde en bestaande uit een bouwlaag onder rieten schilderachtige kapbehandeling met Indonesische invloeden (Minang Kabau) en met de noklijn evenwijdig aan de weg. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen en hout en de vensters hebben een roedenverdeling.

De garage, opgetrokken in rode baksteen en hout op een L-vormige plattegrond, bestaat uit een bouwlaag onder rieten dak, gedeeltelijk met de noklijn haaks op de weg en evenwijdig aan de weg.

Waardering

Het complex "De Merelhof" is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een landhuis met garage in de Gooise landhuisstijl met Indonesische invloeden in de kapbehandeling, naar het ontwerp van Th. Rueter uit de eerste helft van de 20ste eeuw.