Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
509302
Complexnummer
509300 - De Merelhof
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82767/80
Kadastrale aanduiding
Blaricum D 145
Blaricum D 486
Bij Dokter Catzlaan 2 B, 1261 CG te Blaricum

Omschrijving

Inleiding

GARAGE, behorende tot het complex "De Merelhof" en gesitueerd aan de noordwestzijde van het landhuis en gebouwd in 1935 naar het ontwerp van Th. Rueter in de Gooise landhuisstijl. De garage is vrijstaand en iets terugliggend gelegen aan de noordoostzijde van de Dr. Catzlaan te Blaricum.

Omschrijving

De garage, opgetrokken in rode baksteen en hout op een L-vormige plattegrond, bestaat uit een bouwlaag onder rieten dak, gedeeltelijk met de noklijn haaks op de weg en evenwijdig aan de weg. De vensters hebben een roedenverdeling.

De dubbele houten getoogde garagedeur aan de voorzijde (ZW) is gevat in een decoratief uitgevoerd kozijn.

De rechter zijgevel (ZO) bevat in het bakstenen gedeelte een tweedelig venster en een deur. De deur bevindt zich ter hoogte van het haaks geplaatste gedeelte, zodat deze topgevel een uitsparing kent. De zuidoostgevel van het haaks geplaatste gedeelte is uitgevoerd in hout, ter hoogte van de begane grond in gepotdekselde delen, ter hoogte van de zolder in vertikale delen. Op de begane grond bevindt zich een deur, waarvan het venster een roedenverdeling heeft, met zijlicht aan de rechterzijde, en op de zolder een vier-ruitsklapraam.

Waardering

De garage is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als onderdeel van het complex "De Merelhof" en als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een garage naar de Gooise traditionele bouwwijze volgens het ontwerp van Th. Rueter uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 509300. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Onderdeel woningen e.d. Garage(K)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1935
1935
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Rueter, Th. ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur