Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
509350
Complexnummer
509346 - -
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82718/19
Kadastrale aanduiding
Texel L 390
Stuifweg 2, 1794 HB te Oosterend

Omschrijving

Inleiding

POMPGEMAAL van de polder Het Noorden, onderdeel uitmakend van het uitwateringscomplex van de polders "Het Noorden", "Eijerland", "Waal en Burg". Het gemaal dateert uit 1913 en werd in 1939 vernieuwd.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan in baksteen opgetrokken gemaal, van oorsprong uit 1913, bestaande uit een bouwlaag onder een met zwarte pannen gedekt zadeldak. De noklijn is oost-westgericht. De oostelijke kopgevel heeft een vensteras, die een rechthoekig houten kruisvenster met roedenverdeling bevat. Boven het venster is een betonnen latei aangebracht. De topgevel heeft verticaal houten beschot. Het dak heeft een klein overstek met windveren.

De noordgevel heeft geheel rechts een rechthoekige houten deur. Het noordelijk dakschild wordt vlak onder de nok doorsneden door een vierkante bakstenen schoorsteen.

De westelijke kopgevel heeft een zelfde venster als de oostgevel. In de nok van de westgevel is tevens een klein rond venster aangebracht met drie roeden. De gevel wordt afgesloten door een dakoverstek met windveren.

De zuidgevel heeft een venster als in de kopgevels. Aan deze zijde bevindt zich tevens een op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen aanbouw onder ingestoken zadeldak met zwarte pannen.

Het interieur is merendeels intact en bevat een oliemotor met centrifugaalpomp.

Waardering

Het pompgemaal is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het uitwateringscomplex van de polders "Het Noorden", "Eijerland", "Waal en Burg".

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 509346. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Gemaal (M) Gemaal(M3)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1913
1913
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Gemaal (M) Pompgemaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing