Oud Bokum

Het Hogeland
Kloosterburen

Omschrijving

BIJSCHUUR in 1935 gebouwd in een stijl die kenmerken vertoont van de Amsterdamse School. Schuur heeft rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een wolfdak van golfplaten, waaronder riet; in beide hoeknokken een uilenbord van kunststof. Gevels zijn opgemetseld van gesinterde baksteen. Vensters zijn rechthoekig en horizontaal en hebben ijzeren roeden; de vensters zijn vaak in groepen van twee bij elkaar geplaatst, ertussen bevindt zich verdikt metselwerk.

In zuidgevel, voorgevel, bevinden zich twee grote schuifdeuren beëindigd door een betonnen latei; in latei boven westelijke schuurdeur staat: "bouwjaar 1935". Tussen schuurdeuren bevinden zich vier achtruits vensters; boven schuurdeuren zes zesruits vensters.

Beide zijgevels hebben in midden een houten schuifdeur die kleiner is dan die in de voorgevel; ten zuiden van schuurdeur drie zesruits vensters en ten noorden ervan vier. Achtergevel, noordgevel, heeft dezelfde schuifdeur als voorgevel; naast schuurdeur zes achtruits vensters en hierboven zeven zesruits vensters.

INTERIEUR van de schuur is geheel origineel met houten gebinten op betonnen palen en een houten sporenkap.

Bijschuur van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- als voorbeeld jongere bijschuur behorende bij een oudere boerderij

- vanwege de sobere vormgeving en materiaalgebruik in een stijl die kenmerken vertoont van de Amsterdamse School

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur en het interieur

- vanwege de functionele relatie met de boerderij