Julianastraat 18, 4566 AG te Heikant

Inleiding

Gelijktijdig met de naastgelegen kerk in 1930-1931 naar ontwerp van F.B. Sturm in Interbellum-architectuur gebouwde pastorie op onregelmatige plattegrond en twee bouwlagen en een kap hoog. De pastorie staat ten zuidwesten van de kerk en is daarmee door een gang verbonden.

Omschrijving

De pastorie is opgetrokken uit bruinige baksteen. De voet van het gevelmetselwerk is als plint geaccentueerd door horizontale, verspringende bakstenen banden. De ramen zijn voorzien van zwarte verglaasde dorpelstenen. De gevels worden afgesloten door overstekende houten gootlijsten, het geheel in dezelfde trant als de kerk. Ramen zijn in diverse vormen uitgevoerd, echter alle met fijne roedeverdelingen met uitzondering van de ramen van de serre. De deuren op de verdieping bezitten een roedeverdeling waarin een verticale strook is gespaard.

De voorgevel is op de begane grond voorzien van een erker met kruiskozijnen. De erker wordt afgesloten door een gesloten, gemetselde balustrade om een balkon. Rechts van de erker bevinden zich twee boven elkaar geplaatste ramen: een kruiskozijn met glas-in-lood in de bovenramen op de begane grond en een bolkozijn op de verdieping. Aan het balkon bevindt zich een stolpdeur. De zuidwestelijke zijgevel bezit een uitbouw over twee bouwlagen waaraan een serre is geplaatst. Nabij de voorgevel een kruiskozijn op de begane grond en een bolkozijn op de verdieping. In beide zijgevels van de uitbouw een kozijn met kalf op de begane grond en een enkelvoudig raam op de verdieping. De serre bezit eenvoudige ramen met glas-in-lood in de bovenlichten en tuindeuren aan de zuidwest zijde. Op de verdieping boven de serre een stolpdeur met aan weerszijden een enkelvoudig raam.

Tegen de achtergevel aan de noordwest zijde is op de begane grond een aanbouw van de keuken en de berging geplaatst, terwijl links van het midden het trappenhuis als drievlaks uitbouw de goot onderbreekt en opgaat tot zolderniveau. Boven de keukenaanbouw een stolpdeur, in de trappenhuis uitbouw enkelvoudige ramen met glas-in-lood in alle gevelvlakken op begane grond en de bordes niveaus. Links van het trappenhuis op de begane grond en de verdieping twee kleine, enkelvoudige ramen. De ramen op de begane grond en op het niveau van het eerste bordes zijn voorzien van traliewerken. De keukenuitbouw bezit in de noordwestelijke en zuidwestelijke gevels een reeks raamkozijn met kalf. In de daarop aansluitende gevel van de bijkeuken-berging een deur met aan weerszijden een hoog geplaatst, getralied raampje. De aanbouw wordt beëindigd door een garage met in de zuidwestelijke gevel een garagedeur, in de noordwestelijke eindgevel drie kleine getraliede ramen en in de noordoostelijke zijgevel twee kleine getraliede ramen. De noordoostelijke zijgevel bezit in een grote uitbouw een entreeportiek, daarop aansluitend op de begane grond twee smalle ramen en op de verdieping een bolkozijn en twee kleinere, hoog geplaatste ramen. Het pand is voorzien van een groot schilddak met dwarskappen over de diverse uitbouwen, gedekt met bruin-groenige holle pannen. Serre, erker en keukenaanbouw zijn plat gedekt. Op het hoofddak kleine dakkapellen op de diverse schilden. Op het noordoostelijke en het noordwestelijke dakvlak staan forse schoorstenen. De verbindingsgang met de kerk en de daaraan, aan de achterzijde uitgebouwde vergaderkamers bezitten getraliede ramen en een plat dak. Aan de straatzijde is deze gang blind uitgevoerd.

In het interieur onder meer vloer in de gang met veelkleurige, kleine, gegolfde mozaïektegeltjes zoals in het koor van de kerk en hoge lambrizeringen in geel tegelwerk met zwarte lijsten, paneeldeuren met glas-in-lood ramen, cassettenplafond met houten lijsten. In de tussenkamer aan de serre een originele vaste kastenwand met paneeldeuren met glas-in-lood en een betegelde schouwpartij met zijvakken in een nis in deze wand. De keuken met onder meer geheel originele inrichting met schouw en aanrechtpartij.

Waardering

Pastorie van belang als harmoniërend onderdeel van het complex, tevens van waarde als geheel gaaf en vrij rijk voorbeeld van Interbellum-architectuur met bijzondere interieurafwerkingen.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Interbellum-architectuur