Vorden E 802
Wiersserallee 5, 7251 LH te Vorden

Omschrijving

Kort na 1869 gebouwde, één bouwlaag hoge BOERDERIJ (toponiem "tweede bouwhuis"), waarin thans (1996) een woonhuisgedeelte, schuren en paardenstallen (voorheen zetboer/tuinmanswoning en koeienstallen), gelegen ten westen van het bouwhuis. De boerderij op U-vormige grondslag uit rode baksteen wordt overkapt door een met blauwe oudhollandse pannen en muldenpannen gedekt, enigszins overstekend, samengesteld zadeldak met wolfeinden dat voorzien is van gootlijsten. De representatieve voorgevel (oost) heeft een wat terugspringend middendeel waarin de hoofdentree, bestaande uit een deur met een door roeden verdeeld en getoogd bovenlicht, die aan weerszijden wordt geflankeerd door een getoogd 6-ruitsschuifvenster. De voorgevel is voorzien van gepleisterde plinten, deur- en vensteromlijstingen met geprofileerde lijsten, kroonlijsten en cordonlijsten langs de topgevels. De achter- en zijgevels zijn eenvoudiger samengesteld. In de voorgevel van beide zijvleugels bevindt zich een baander die voorzien is van vier, licht getoogde smalle ruitjes en een deur. Boven de baanders bevindt zich twee getoogde hooiluiken met ronde vensters. Tussen de zijvleugels is aan de achterzijde bevindt zich een plat dak. De zijvleugels zijn ook aan de achterzijde voorzien van een baander, cordonlijst en hooiluiken. In de zuidelijke vleugel bevindt zich de houtopslag waarvan de uit open houten delen opgetrokken wand getuigd. In de noordelijke vleugel bevinden zich stallen. Het interieur heeft nog grotendeels zijn oorspronkelijke indeling en interieur. Ten westen van de boerderij staat een in oorsprong uit de 18de eeuw daterend bakstenen BAKOVEN op rechthoekige grondslag onder een met grijze pannen gedekt zadeldak met overstek. De naast de bakoven staande beuk was van belang voor de trek.

De BOERDERIJ met BAKOVEN behorende tot de historische buitenplaats De Wiersse zijn van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving;

- vanwege de gaafheid van het exterieur en interieur van de boerderij;