Vorden E 802
Bij Wiersserallee 9, 7251 LH te Vorden

Omschrijving

Het uit ca. 1921 daterende TOEGANGSHEK dat halverwege de in 1907 weer rechtgetrokken oprijlaan staat, wordt gevormd door vier bakstenen pijlers op vierkante grondslag, de buitenste twee hebben een kleiner volume. De pijlers zijn voorzien van verdiepte velden en worden afgedekt door geprofileerde natuurstenen dekplaten. Op de middelste pijlers staan twee natuurstenen 18de-eeuwse vazen. Tussen de pijlers bevinden zich smeedijzeren hekken en centraal bevinden zich twee getoogde, draaibare smeedijzeren vleugels die voorzien zijn van stijlen, regels en voluten aan de bovenzijde. Het geheel staat achter twee, uitzwenkende rood bakstenen keermuren waartussen een massieve brug met tongewelf.

Het TOEGANGSHEK aan de oprijlaan behorende tot de historische buitenplaats De Wiersse is van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving;

- als karakteristiek markeringspunt van een entree tot het voorplein van de buitenplaats;