Vorden E 238
Bij Wiersserallee 9, 7251 LH te Vorden

Omschrijving

Lange, flauw S-vormige CHARMILLE uit ca. 1922, thans (1996) begroeid met Fagus Sylvatica, gelegen ten westen van de zgn. "tennistuin". Bij de charmille ligt een rond stenen KOMMETJE (met een binnen- en buitenrand van baksteen waartussen bakstenen scheidingen zitten en waarin o.a. hosta's en varens groeien) en een fontein. Het kommetje wordt van water voorzien door de drukketel in het bouwhuis, waarbij gebruik wordt gemaakt van een eigen bron. De kom accentueert het begin van de uit vier delen bestaande charmille, die ca. 60 meter lang is, uit 28 bogen bestaat en vanaf de kom naar de "tennistuin" loopt. Toen omstreeks 1970 de aldaar gelegen tennisbaan werd verwijderd, werd het bestaande gedeelte van de charmille doorgetrokken en kreeg de huidige lengte. Ten westen van de kom staat een korte (4 bogen) gebogen charmille. Ten zuiden en noorden staan 2 bogen, met onder het zuidelijke deel een houten, groen geschilderde TUINBANK met in de rugleuning een hartje. Deze bank werd in 1913 voor de rozentuin gemaakt. Naast het prieel in de "tennistuin" staan vervolgens nog eens 2 bogen. De charmille is opgebouwd uit regelmatig van elkaar geplaatste in de grond verzonken betonnen voeten waarop ijzeren T-profiel-bogen rusten. De bogen zijn onderling verbonden met stevige ijzeren L-staafjes, buizen en draden.

De CHARMILLE MET KOMMETJE EN TUINBANK behorende tot de buitenplaats De Wiersse zijn van algemeen belang:

- vanwege de bijzondere vormgeving van de charmille;

- vanwege de combinatie van de drie onderdelen;