Vorden E 89
Bij Wiersserallee 9, 7251 LH te Vorden

Omschrijving

Omstreeks 1920 vervaardigde rood BAKSTENEN SOKKEL met natuurstenen dekplaat, staande op een brede, dubbel ronde rood bakstenen voet, waarvan de beide delen zijn voorzien van natuurstenen dekplaten. Op de sokkel stond oorspronkelijk het -thans (1996) zwaar beschadigde beeld 'Discobolus', dat in 1920 in een zandsteenkleurig 'cement fondu' werd afgegoten van de 'Discobolus' uit de Museo Vaticano door Auguste Gerber van Koln in opdracht van W.E. Gatacre. De 'Discobolus' werd geplaatst aan het noordeinde van het brede pad om de dramatische en visuele beleving van dit doorzicht te benadrukken. Een nieuw afgietsel van hetzelfde beeld, gegoten door Les Ateliers du Louvre, vervangt sedert 1993 het oorspronkelijke, onherstelbare beschadigde beeld. Wegens te geringe ouderdom komt het nieuwe beeld niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking.

De BAKSTENEN SOKKEL behorende tot de buitenplaats De Wiersse is van algemeen belang:

- als bijzonder element op de buitenplaats;