Ter Pelkwijkstraat 1, 8011 SE te Zwolle

Omschrijving

Het linker WOONHUIS is over twee bouwlagen opgetrokken in rode verblendsteen met sierankers, gepleisterde sierbanden en aanzetstenen, onder een schilddak met grijze tuile du Nordpannen. De overstekende goot steunt op opengewerkte en versierde houten consoles. De ingang bevindt zich in een gemetseld aanbouwtje tegen de zijgevel onder een zadeldak met dakleer. De voorgevel telt twee vensterassen. In de afgesnoten hoek tussen voor- en zijgevel één vensteras. De zijgevel is verder blind.

De rechter vensteras van de voorgevel wordt in beslag genomen door een rechthoekige erker met daarop een balkon. Op het balkon een houten zadeldakje op standvinken. De vensteras wordt afgesloten door een beschoten geveltop met een overstekende daklijst, windveren, trekbalk en makelaar. In de erker rechtgesloten vensters met bovenlichten onder segmentbogen met straalsgewijs beeldhouwwerk in de boogtrommels. Het getoogde balkonvenster heeft een rechtgesloten bovenlicht met roeden.

De vensters in de linker vensteras zijn voorzien van getoogde achtruits bovenlichten onder segmentbogen. De rechtgesloten vensters in de afgesnoten hoek zijn onder gepleisterde blokken geplaatst.

Het woonhuis is van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de Eclectische bouwstijl, met elementen uit de Neo-Hollandse Renaissance en Chalet-stijl

- de bijzondere detaillering

- de ensemblewaarde

- de beeldbepalend ligging in de bocht van de Ter Pelkwijkstraat in het beschermd stadsgezicht van Zwolle

- de gaafheid van het exterieur en het bijbehorende hek

Koch, F.C. ; Overijssel