Inleiding

Blokje van drie WOONHUIZEN in een Eclectische bouwstijl, met elementen uit de Neo-Hollandse Renaissance en Chalet-stijl. De huizen zijn ontworpen door de architecten F.C. Koch en J.D.C. Koch. De rechter twee huizen (mon.nr. 509799) zijn gebouwd in 1898. Het linker huis (mon.nr. 509798) is in de periode 1901-1903 gebouwd op eigen initiatief van de architecten. Het rijtje van drie staat in de bocht van de Ter Pelkwijkstraat in het beschermd stadsgezicht van Zwolle binnen de stadsgracht. Het linker huis wijkt in vormgeving, maar vooral door de bouwhoogte af van de andere twee. De indeling van de huizen is gedeeltelijk bewaard gebleven. Voor de huizen staan eenvoudige smeedijzeren hekken.

De achtergevels zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang vanwege diverse toegevoegde aanbouwen.

Waardering

Het complex met de drie woonhuizen is van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege:

- de Eclectische bouwstijl, met elementen uit de Neo-Hollandse Renaissance en Chalet-stijl

- het markante bouwlichaam en de bijzondere detaillering

- de ensemblewaarde

- de beeldbepalende ligging in de bocht van de Ter Pelkwijkstraat in het beschermd stadsgezicht van Zwolle

- de gaafheid van het exterieur en de bijbehorende hekken