Ter Pelkwijkstraat 3, 8011 SE te Zwolle
Ter Pelkwijkstraat 5, 8011 SE te Zwolle

Omschrijving

De rechter twee WOONHUIZEN zijn over drie bouwlagen opgetrokken in rode verblendsteen met gepleisterde sierbanden, sluit- en aanzetstenen, onder een zadeldak met grijze tuile du Nordpannen. De overstekende goot steunt op houten klampen. Daaronder zijn blokvormige gepleisterde decoraties aangebracht, die boven de vensters zijn ingekort. De sluitstenen boven de vensteropeningen zijn voorzien van een diamantkop.

De voorgevel telt vier vensterassen, waarvan de meest linkse iets risaleert. De zijgevel is blind. Boven de rechtgesloten vensters rechte en getoogde strekken, met straalsgewijs beeldhouwwerk in de boogtrommels. De twee buitenste vensterassen van de voorgevel worden in beslag genomen door erkers met daarop een balkon met balustrade onder een dakje op standvinken. De linker erker is rechthoekig, op de houten bewerkte standvinken rust een lessenaardakje. De rechter erker heeft schuin geplaatste zijwanden. Op de standvinken met gietijzeren decoraties rust een schilddakje.

Boven de centraal gelegen toegangsdeuren twee smalle vensters met bovenlichten. De tweede verdieping is geleed door vensters van verschillend formaat met bovenlichten.

Het dubbele woonhuis is van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege:

- de Eclectische bouwstijl, met elementen uit de Neo-Hollandse Renaissance en Chalet-stijl

- de bijzondere detaillering

- de ensemblewaarde

- de beeldbepalende ligging in de bocht van de Ter Pelkwijkstraat in het beschermd stadsgezicht van Zwolle

- de gaafheid van het exterieur en het bijbehorende hekwerk

Koch, F.C. ; Overijssel