509806 - Woonhuiscomplex
Koningin Wilhelminastraat 4, 8019 AM te Zwolle

Omschrijving

Het WOONHUIS is opgetrokken in rode verblendsteen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen, gele sierbanden en bogen met contrasterende stenen. De rechter zijgevel is in drie delen geleed: het rechter deel risaleert en heeft drie kleine vensters in de zijkant van het risaliet; de middenpartij wordt in beslag genomen door rondboog traplichten die schuin boven elkaar zijn geplaatst; het linker deel is geheel blind. Verder is de gevel voorzien van gootlijsten op klampen boven de twee rechter geveldelen, twee halfronde spaarbogen in het linker deel en drie getoogde spaarbogen in het risaliet.

De voorgevel telt twee vensterassen. Rechts is de portiek onder een rondboog geplaatst. De voordeur is voorzien van gebogen roeden, een venster met roedenverdeling en boven- en zijlichten. Boven de portiek twee samengestelde rechtgesloten vensters, waarvan de bovenste onder een segmentboog.

De linker vensteras bestaat op de begane grond uit een driezijdige erker met daarop een balkon. Onder de rechtgesloten vensters van de erker siermetselwerk van verblendsteen. Erboven kleine majolica tegeltableaus met gestileerde florale motieven. Op de eerste verdieping een rechtgesloten samengesteld venster, op de tweede een loggia onder een segmentboog. Op het balkon en in de loggia eenvoudige houten balkonhekjes.

Het woonhuis is van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- vanwege de zeer zuivere Art Nouveau bouwstijl