Inleiding

Oostelijke straatwand van de Wilhelminastraat met 13 WOONHUIZEN in Art Nouveau bouwstijl. De panden zijn ontworpen door architect G.B. Broekema uit Kampen in opdracht van aannemer D. Winkel en gebouwd in de periode 1905-1906. Twaalf van de huizen nummeren aan de Wilhelminastraat: nummer 4 tot 26. Het linker hoekhuis nummert aan de Julianastraat: nummer 62. De Wilhelminastraat ligt in de wijk Veerallee, evenwijdig aan de Prins Hendrikstraat waar eveneens huizen in Art Nouveau stijl zijn gebouwd of zijn voorzien van zuivere Art Nouveau elementen. De Wilhelminastraat en de Prins Hendrikstraat zijn tegelijkertijd gebouwd en waren de eerste twee straten in de wijk Veerallee, destijds omschreven als "elitebuurt".

De meeste huizen hebben kleine wijzigingen ondergaan aan onderdelen, zoals kozijnen, balustrades/balkonhekjes, ingangspartijen en interieurs. Deze wijzigingen hebben de essentie van de straatwand en de waarde van de panden echter niet aangetast. In nummers 4-8 is momenteel een hotel gevestigd waardoor de deuren van nummer 4 en 8 hun functie verloren hebben en de trappen ervoor verwijderd zijn. Ook bij nummer 12 is een deur dichtgezet. De achtergevel van het blok is door wijzigingen voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

De straatwand is in één keer ontworpen en gebouwd, waarbij Broekema variaties op een thema heeft aangebracht door te werken met verschillende boogvormen, vensterafsluitingen, kleuren verblendsteen, balkons, erkers en loggia's, gevelafsluitingen en afwisseling in enkele en dubbele woonhuizen. Daarbij zijn er een aantal huizen qua vormgeving en kleur gekoppeld, namelijk: nummer 8 en 10, nummer 14 en 16 en nummer 20 en 22. De huizen hebben allemaal een rechthoekige plattegrond en vormen één aansluitend bouwblok, onder een afgeknot schilddak met steekkappen en overstekende goten op klampen. De goten zijn op verschillende hoogtes aangebracht, de daken zijn gedekt met rode tuile du Nordpannen. Alle huizen zijn over een souterrain en drie bouwlagen opgetrokken in gele, rode of witte verblendsteen met sierbanden en bogen in contrasterende verblendsteen. Voor het souterrain is een hoge gepleisterde plint geplaatst. De ingang bevindt zich in een portiek boven een trap van gemiddeld vijf treden. De rechtgesloten vensters zijn voorzien van gepleisterde lateien. Onder de vensters zijn waterdorpels vervaardigd uit Portlandcement aangebracht en in een aantal gevallen ook majolica tegeltableaus.

Waardering

De straatwand met 13 woningen is van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de zeer zuivere Art Nouveau bouwstijl

- de zeldzaamheid in Overijssel van een gehele straatwand met Art Nouveau panden die in één keer is ontworpen

- de bijzondere detaillering

- de gaafheid van de straatwand