509806 - Woonhuiscomplex
Koningin Wilhelminastraat 14, 8019 AM te Zwolle
Koningin Wilhelminastraat 16, 8019 AM te Zwolle

Omschrijving

De WOONHUIZEN met nummer 14 en 16 zijn beide opgetrokken in gele verblendsteen met rood-witte sierbanden en segmentbogen en gepleisterde aanzet- en sluitstenen. De gevel telt zes vensterassen. De middelste vier vensterassen zijn gespiegeld identiek en bevatten de centraal gelegen ingangsportieken. De buitenste vensterassen zijn verschillend uitgevoerd, maar worden beide afgesloten door een segmentboog in de gootlijst en zijn beide voorzien van een erker van twee bouwlagen. De linker erker is driezijdig en heeft een houten balkonhek. De rechter erker is halfrond en heeft een geometrisch ijzeren balkonhek. De balkondeuren boven de erkers bevinden zich in een loggia. De vensters zijn voorzien van bovenlichten en rechtgesloten of onder een rondboog geplaatst, zoals de ingangsportieken. Tussen de klampen van de gootlijst is siermetselwerk aangebracht, onder de vensters op de verdiepingen majolica tegeltableaus met schermbloemmotieven. Onder de gootlijst van de linker erker kleine identieke tegeltableaus. Het midden van de gevel wordt gemarkeerd door een liseen.

De woonhuizen zijn van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- vanwege de zeer zuivere Art Nouveau bouwstijl