509806 - Woonhuiscomplex
Koningin Wilhelminastraat 6, 8019 AM te Zwolle

Omschrijving

De voorgevel van het WOONHUIS telt vier vensterassen, opgetrokken in witte verblendsteen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen. Voor de sierbanden en bogen zijn witte verblendstenen met daarop ruiten in een leverkleurige tint gebruikt. De bovenlichten van de vensters zijn voorzien van een roedenverdeling.

De linker twee vensterassen, met geheel links de ingangsportiek, zijn hoger dan de rechter twee. In de portiek twee paneeldeuren met bovenlichten, glas, sierijzers en enkele eenvoudige Art Nouveau basreliëfs. De portiek en het venster ernaast zijn getoogd, de bovenlichten van de balkondeuren erboven gesloten met een rondboog en de bovenlichten van de vensters op de tweede verdieping rechtgesloten. Het balkon steunt op grote houten consoles en heeft een houten balustrade. Tussen de vensters op de tweede verdieping spaarvelden met rondbogen.

In de rechter twee vensterassen vormen de vensters op de begane grond en eerste verdieping één geheel: de rechtgesloten vensters op de begane grond worden met die op de verdieping verbonden door majolica tegeltableaus met schermbloemmotieven. De rechtgesloten vensters op de verdieping zijn gekoppeld door een segmentboog met een majolica tegeltableau met schermbloem in de boogtrommel. Tussen de klampen van de gootlijst kleine identieke tegeltableaus. Op de tweede verdieping drie gekoppelde vensters.

Het woonhuis is van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- vanwege de zeer zuivere Art Nouveau bouwstijl