509817 - Woonhuiscomplex
Burgemeester van Roijensingel 17, 8011 CT te Zwolle
Burgemeester van Roijensingel 18, 8011 CT te Zwolle

Omschrijving

De DIENSTWONING is op een rechthoekige plattegrond over één bouwlaag opgetrokken onder een schilddak met tuile du Nordpannen, dat aan de voorzijde recht wordt afgesneden door een schoudergevel. De gevels zijn gemetseld in rode baksteen met gepleisterde sierbanden en decoratieve patronen in rode en witte verblendstenen. In de geveltop zijn de daklijsten, obelisk, wangen en schouders met bollen eveneens gepleisterd. De T-vensters zijn afgesloten door rondbogen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen.

De voorgevel (N) is geleed door twee vensters met aan weerszijden gemetselde pilasters op gepleisterde basementen. Tussen de vensters is een hardstenen plaquette aangebracht met het opschrift: "De eerste steen is gelegd door P.J.G. van Diggelen 14 juni 1898". Rechts daarvan de ingang in een portiek onder een afgeknot schilddak met leien in Maasdekking en een rechte rand aan de onderzijde in rensdekking. Op de nok van het dak ijzeren vorstkammen. Boven de ingang bevindt zich een bovenlicht in een gepleisterde lijst met fronton. Rechts van de ingang is een muurtje opgetrokken in rode baksteen met gepleisterde elementen, dat de afstand van de dienstwoning tot de rooilijn van het belendende pand overbrugt.

De linker zijgevel (O) is voorzien van drie vensters. De achtergevel is door een aanbouw ingrijpend gewijzigd.

De dienstwoning is van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege:

- de Neo-Hollandse Renaissancistische bouwstijl