Inleiding

Vrijstaand HERENHUIS, nu in gebruik als kantoor, in opdracht van wijnhandelaar J.F.G. van Reede ontworpen door de architect S.J.H. Trooster en gebouwd in de periode 1883-1885. De voormalige DIENSTWONING is ontworpen door D. de Herder en in 1898 voltooid in opdracht van de heer Van Diggelen. De dienstwoning moest na hun trouwerij onderdak bieden aan koetsier en hoofd van de huishouding Jan Daggert en zijn vrouw Gerretje. Huis en dienstwoning zijn ontworpen in de Neo-Hollandse Renaissancistische bouwstijl. In 1902 werd het huis uitgebreid met een tweede etage aan de rechterkant (W), waardoor de voorgevel niet meer symmetrisch is. Bovendien werden de geknikte tentdaken op het middenrisaliet en de hoektorens vervangen door respectievelijk een schilddak en koepeldaken. Door de functieverandering is het interieur van het huis gewijzigd, met uitzondering van de bijzonder geornamenteerde en gave grote hal met het trappehuis. De serre aan de achterkant is verdwenen. De achtergevel van de dienstwoning is door een aanbouw ingrijpend gewijzigd.

Het huis en de dienstwoning rechts ervan staan aan de Burgemeester van Roijensingel aan de stadsgracht, binnen het beschermd stadsgezicht van Zwolle. Ten tijde van de bouw van het huis vormde de Burgemeester van Roijensingel (toen Klein Weezenland) de groene buitengrens van Zwolle. Rijke inwoners van Zwolle, veelal kooplieden, en leden van de adel lieten daar buitenhuizen met grote tuinen bouwen. Aan weerszijden van het huis is een deel van de opgetrokken muur met ezelsrug bewaard gebleven. Andere delen zijn vervangen door hekwerk. De tuin van het huis wordt tegenwoordig in beslag genomen door parkeerruimtes, aanbouwen en bijgebouwen. Deze vallen buiten de bescherming.

Waardering

Het complex met het herenhuis en de dienstwoning is van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- vanwege de Neo-Hollandse Renaissancistische bouwstijl

- vanwege de rijke en bijzondere ornamentiek in de gevels en de hal van het herenhuis