509829 - Nieuwe Kerkhof
Meppelerstraatweg 1, 8022 AE te Zwolle
Meppelerstraatweg 3, 8022 AE te Zwolle

Omschrijving

Het GRAFMONUMENT is geplaatst op een vierkant basement van beton met grind. Op de hoeken van dit basement staan hardstenen palen met spaarvelden, waartussen smeedijzeren kettingen hangen met platte ruitvormige en ronde schakels. Vóór het monument (Z) ligt een hardstenen GRAFZERK, met de inscriptie: "M.S.

Qui studiis vitam patriae sacravit amorem, Inclytus incenio veraque simplicitas; Cujus ab ore senex mirans juvenisque pependit Flumina doctrinae prodiga saepe sui; Isala quem luget; Batavum decus; omnibus idem; Consilii princeps pauberibusque pater.

C.H. Thiebout. Gymn. Rect."Het monument bestaat uit een hardstenen basement met daarop een gietijzeren Romeins altaarmodel onder een licht hellend overstekend zadeldak met frontons. Op de frontons en hoeken zijn palmetten aangebracht, langs de randen van het fronton eierlijsten, op een lijst aan de onderkant acanthusbladeren en net onder het dak gestileerde florale motieven.

Aan de voorkant (Z) het opschrift: "De stad Zwolle aan Mr J. ter Pelkwijk"Onder het opschrift zijn, eveneens in reliëf, twee palmtakken gegoten.

Aan de achterkant het opschrift: "Geboren den 26 augustus 1769 Overleden den 18 november 1834"Hier zijn onder het opschrift twee takken taxus in het monument gegoten.

Waardering

Het grafmonument is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang en heeft een hoge ensemblewaarde:

- vanwege het belang van mr. J. ter Pelkwijk voor de Zwolse en Nederlandse geschiedenis

- vanwege de Eclectische bouwstijl met elementen uit het Neo-Classicisme en de Neo-Renaissance