509829 - Nieuwe Kerkhof
Meppelerstraatweg 1, 8022 AE te Zwolle
Meppelerstraatweg 3, 8022 AE te Zwolle

Omschrijving

Het GRAFMONUMENT is geplaatst op een vierkant basement van platen hardsteen. Op de hoeken van dit basement staan hardstenen ronde palen, waartussen smeedijzeren kettingen hangen met platte ruitvormige en ronde schakels. Vóór het monument (Z) ligt een hardstenen GRAFZERK, met de inscriptie: "Dat alles wat ik was of had, de dood mij roove; Gods waarheid wankelt niet, wie nimmer op haar bouw, Ik geloof in jesus, en ik stiere in dat gelove Mijn stof rust in dit graf op zijn verdienste en trouw R. Feith."Het monument is een hardstenen obelisk op een vierkant basement, waarin aan voor- en achterkant rechthoekige marmeren plaquette's zijn aangebracht. In de obelisk zelf zijn aan voor- en achterkant ovale marmeren medaillons met reliëfs aangebracht. De plaquette aan de voorkant bevat een klassiek tafereel met een man en zes vrouwen, waarvan er één een lauwerkrans boven het hoofd van de man houdt. De plaquette aan de achterkant bevat de inscriptie: "Aan M. Rhijnvis Feith Geboren te Zwolle Den 7 february 1753 en Aldaar overleden Den 8 february 1824"Het medaillon aan de achterkant bevat een portret (van Rhijnvis Feith), het medaillon aan de voorkant een ring, slang, miskelk en zuil. In de rand boven het basement zijn in reliëf olielampjes en omgekeerde brandende fakkels aangebracht. Op de obelisk zijn op de hoeken palmetten geplaatst en als bekroning een urn met een rouwsluier.

Waardering

Het grafmonument is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang en heeft een hoge ensemblewaarde:

- vanwege het belang van voor de Zwolse en Nederlandse geschiedenis

- vanwege de Eclectische bouwstijl met elementen uit het Neo-Classicisme en de Neo-Renaissance