514159 - Ernst Casimirkazerne
Roermond K 387
Bij Stadsweide 120, 6041 TD te Roermond

Inleiding

Het gedenkteken voor Ernst Casimir uit 1939 staat op het open voorterrein van de Ernst Casimirkazerne, in de as van het poortgebouw; tussen gedenkteken en poortgebouw loopt een met klinkers bestraat voetpad. Ernst Casimir van Nassau (1573-1632), Stadhouder van Friesland, Groningen en Drenthe, sneuvelde tijdens de Tachtigjarige Oorlog voor de wallen van Roermond.

Omschrijving

Het bakstenen gedenkteken met accenten in betonsteen heeft twee tegengestelde halve cirkelsegmenten als grondvorm zodat vier armen in de vorm van een x ontstaan. Aan het einde van die armen zijn bloembakken gemetseld. Op het centrale raakpunt van de x is het eigenlijke gedenkteken geplaatst: een bakstenen opbouw met inscriptie (onder) en een beeltenis van Ernst Casimir (boven), tegen de achterzijde is een vlaggenmast geplaatst. Aan de voorzijde bestaat het cirkelsegment uit een aan twee zijden oplopende met een rollaag afgedekte muur uitkomend in een sokkel met voluutvormige, kwartrond beëindigingen. Deze halve cirkelvorm sluit een perk in. Aan de achterzijde een dito bakstenen lage muur, echter niet oplopend uitgevoerd. De beeltenis toont Ernst Casimir en trois quart; deze werd vervaardigd door beeldhouwer V. Sprenkels uit Roermond; in kapitaal de tekst: "Ernst Casimir van Nassau gesneuveld nabij Roermond tijdens de Maasveldtocht 1632". De inscriptie hieronder luidt: "Ernst Casimir Kazerne geschenk van de gemeente Roermond aan de Koninklijke Landmacht 8 augustus 1939" (in kapitaal).

Het gedenkteken uit 1939, hersteld in 1946 vertegenwoordigt algemeen belang wegens:

- de ouderdom;

- de functionele, historische en ruimtelijke relatie tot de Ernst Casimirkazerne, nl. in de as van het poortgebouw op een open, onbebouwd terrein;

- de militair-historische betekenis van Ernst Casimir van Nassau voor ons land en meer in het bijzonder voor Roermond;

- de herinneringswaarde aan de Tweede Wereldoorlog;

- de bijzondere betekenis voor de oude stad Roermond en haar geschiedenis als garnizoensstad.