Inleiding (complex)

De Ernst Casimirkazerne bestaat uit drie onderdelen: een gedenkteken op het voorterrein, een poortgebouw met sportzaalvleugel en kampcommandovleugel (gebouw A) en een legerings-/logiesgebouw (gebouw B). Het complex is ontworpen door kapitein der Genie A.G. Boost en gebouwd in 1938-1939. In 1991 werd de kazerne aan de militaire functie onttrokken.

Omschrijving (complex)

De Ernst Casimirkazerne staat pal buiten de historische kern van Roermond, op de oude Stadswei nabij de Maasoever. Het gedenkteken bevat o.m. een beeltenis van Ernst Casimir en twee inscripties. Het U-vormige poortgebouw (gebouw A) bood onderdak aan verschillende commando-functies en logistieke diensten en het gebouw B huisvestte militairen. De drie, grotendeels in baksteen gebouwde objecten zijn ontworpen langs een zichtas van het gedenkteken op het voorterrein, door de poortdoorgang, over een binnenplein naar het trappenhuis van het legerings-/logiesgebouw.

Waardering (complex)

De Ernst Casimirkazerne naar ontwerp van kapitein der Genie A.G. Boost vertegenwoordigt algemeen belang omdat het complex:

- ouder is dan vijftig jaar;

- de afzonderlijke complex-onderdelen een functionele, historische en ruimtelijke relatie vertonen;

- een mijlpaal is in de geschiedenis van de militair-historische bouwkunst, meer in het bijzonder in de geschiedenis van de kazernebouw uit de twintigste eeuw volgens het zogeheten paviljoensysteem;

- een representatief voorbeeld is uit het militair-bouwkundig oeuvre van A.G. Boost;

- zeldzaamheidswaarde bezit;

- historische betekenis heeft voor de geschiedenis van ons land als herinnering aan zijn naamgever Ernst Casimir en aan (de voorbereidingen op) de Tweede Wereldoorlog.