514159 - Ernst Casimirkazerne
Roermond K 387
Stadsweide 120, 6041 TD te Roermond
Stadsweide 122, 6041 TD te Roermond

Inleiding

U-vormig, breed uitgestrekt bakstenen poortgebouw naar ontwerp uit 1938 van kapitein der Genie A.G. Boost, voltooid in 1939. Het poortgebouw telt 1,5 bouwlaag, is gedekt met een schilddak, heeft een centraal gesitueerde, verhoogde en naar voren springende ingangspartij onder een dwars geplaatst schilddak en omsluit aan de oostzijde een binnenplaats.

Omschrijving

Het poortgebouw staat op een iets terugliggende plint in de vorm van een steens hoge rollaag met daarboven een halve verdieping ingedeeld met vierkante stalen ramen met roedenpatroon en op de verdieping rechthoekige stalen ramen met roedenpatroon. Het metselwerk is uitgevoerd in klezoorverband en heeft een omlopende bakstenen tandlijst onder de vensters. De centraal geplaatste ingangspartij heeft op de begane grond ter weerszijden van de doorgang halfcirkelvormige uitbouwen (erkers) met bakstenen borstweringen en daarboven verticaal opgestelde betonnen elementen met daartussen glas; boven de erkers hangen aan de gevel sierlijk, handgesmede ijzeren lantaarns. Boven de poortdoorgang een brede afsluiting eveneens in beton waarop vijf verticaal geplaatste glasstroken tussen bakstenen muurdammen, aan de bovenzijde verbonden door een betonnen latei. De muurdammen hebben de vorm van de letter V zodat het hemelwater zich in de betonnen waterafvoerbak aan de onderzijde kan verzamelen. Links van de poortbrede glaspartij een windwijzer en rechts een uurwerk. Het schilddak van de verhoogde poortdoorgang en belendende vleugels is belegd met rode, gesmoorde opnieuw verbeterde Hollandse pannen en heeft een ruim overstek. In de poortdoorgang is de ruimte voor de wachtcommandant. De houten buitendeuren van het poortgebouw vertonen regelwerk met kepermotief. Aan de binnenzijde is het poortgebouw vrijwel identiek ingedeeld: de ramen worden echter afgewisseld met deuren, ter weerszijden van de poortdoorgang is in halfcirkelvormige erkers voorzien, beide uitgevoerd in ijzer en glas. Het linkerbeen van de U-vorm heeft o.m. een ingang met gerusticeerde omlijsting. Inwendig beschikt het poortgebouw over afzonderlijke voorzieningen als kantoren van de kazernecommandant en staf, opslagruimten, gangen afgewerkt met betegelde lambriseringen met friestegeltjes met salamanders in reliëf; trappenhuizen belegd met grijze natuursteen, trapleuningen in koperen bevestigingen, mess, wachtkamer met vaste houten bankjes; verschillende vertrekken met bewerkte, houten vaste kasten voorzien van geprofileerde dekstukken; cellenblok met luchtruimte omgeven door hoge bakstenen muur, in de gymnastiekzaal gelamineerde spanten en houten, gangen betegeld en in terrazzo uitgevoerd.

Waardering

Het poortgebouw met sportzaalvleugel en kampcommandovleugel naar ontwerp van kapitein der Genie A.G. Boost vertegenwoordigt algemeen belang wegens:

- de ouderdom;

- de architectuurhistorische waarde als object van militaire bouwkunst, meer in het bijzonder de kazernebouw uit de twintigste eeuw volgens de principes van het paviljoensysteem;

- de gaaf behouden hoofdvorm, constructie, indeling en detaillering;

- de betekenis voor de geschiedenis van de landsverdediging;

- de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog;

- de samenhang met de (geschiedenis van de) stad Roermond;

- de nauwe verwantschap die bestaat tussen de naamgever van de kazerne, zijn plaats in de geschiedenis van ons land en zijn rol in de strijd om Roermond;

- de functionele, historische en ruimtelijke relatie met het gedenkteken op het terrein vóór de kazerne, met het binnenplein alsook met het legerings-/logiesgebouw B.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Gedenkteken(D6)