514159 - Ernst Casimirkazerne
Roermond K 387
Stadsweide 102, 6041 TD te Roermond
Stadsweide 104, 6041 TD te Roermond
Stadsweide 106, 6041 TD te Roermond
Stadsweide 108, 6041 TD te Roermond

Inleiding

Op in hoofdzaak rechthoekige plattegrond gebouwd legerings-/logiesgebouw (gebouw B) ter hoogte van twee bouwlagen en kapverdieping, het geheel opgetrokken in rode baksteen en gedekt met schilddaken. De ingangspartij van gebouw B ligt precies in de as van de poortdoorgang van gebouw A. De architect was kapitein der Genie A.G. Boost; zijn ontwerp dateert uit 1938, in 1939 werd het gebouw in gebruik genomen.

Omschrijving

Het legerings-/logiesgebouw staat op een iets terugliggende plint in de vorm van een steens hoge rollaag en heeft ter hoogte van de onderdorpels een tandlijst in baksteen. Het gehele gebouw B kent vier geledingen: een excentrisch in de voorgevel gesitueerd trappenhuis dat iets naar voren springt, de ingangspartij bevat en gedekt is met een dwars op de hoofdvorm geplaatst schilddak; een kort woongedeelte rechts; een lang woongedeelte links van de ingangspartij waarbij de nok van het linkerdeel iets hoger is dan het rechter; een eenlaags aanbouw onder schilddak uiterst links. De gevels zijn op alle verdiepingen voorzien van stalen ramen met roedenverdeling, het trappenhuis heeft boven de ingangspartij met links en rechts smalle vensters en betonnen luifel drie verticale glasstroken. De schilddaken van gebouw B zijn belegd met rode, gesmoorde opnieuw verbeterde Hollandse pannen en hebben een ruim overstek. Inwendig verschillende verblijfsruimten en waslokalen; de gangen zijn met terrazzo-vloeren of betegeld uitgevoerd, de wanden vlak gestuct en in schoon metselwerk, glastegels tussen gang en legeringskamers, vensterbanken en vestibules betegeld (geglazuurde tegels), houten wandkasten op legeringskamers, keizerlijke trap belegd met grijze natuursteen en voorzien van houten leuning in koperen bevestigingen, vloeren van beton, originele binnendeuren, dakconstructie van stalen spanten (H-profielen met schoren en gordingen).

Waardering

Het legerings-/logiesgebouw (gebouw B) naar ontwerp van kapitein der Genie A.G. Boost vertegenwoordigt algemeen belang wegens: de ouderdom; de architectuurhistorische waarde als object van militaire bouwkunst, meer in het bijzonder de kazernebouw uit de twintigste eeuw volgens de principes van het paviljoensysteem; de gaaf behouden hoofdvorm, constructie, indeling en detaillering; de betekenis voor de geschiedenis van de landsverdediging; de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog; de samenhang met de (geschiedenis van de) stad Roermond; de nauwe verwantschap die bestaat tussen de naamgever van de kazerne, zijn plaats in de geschiedenis van ons land en zijn rol in de strijd om Roermond; de functionele, historische en ruimtelijke relatie met het gedenkteken op het terrein vóór de kazerne, met het binnenplein alsook met het poortgebouw met sportzaalvleugel en kampcommandovleugel (gebouw A).

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw Legeringsgebouw