Maasbracht P 84
Burgemeester Minkenberglaan 9, 6109 AL te Ohé en Laak

Omschrijving

HOOFDGEBOUW, grotendeels van mergel met laat-gotische korfbogen, vensters en trapgevels , midden XVI (gevelsteen 1548), en een bakstenen langsgevel (zuidoostgevel) met banden, tussendorpel- en kruiskozijnen van mergel in de trant van de Maaslandse renaissance, blijkens ankers uit 1651; zadeldak uitlopend in de aan de andere lange zijde kortere uitbouw met netgewelf, XVI. In de oksel van deze uitbouw en hoofdgebouw de achtkantige traptoren met spits; spits en zadeldak met leien gedekt. Inwendig: o.a. schouw met kariatiden, vroeg XVII, enige schoorsteenmantels met stucversiering, XVIII c-d. Cartouche in frescotechniek, polychroom, Vredeman de Vries-stijl. Spil in traptoren gedeeltelijk XVI; samengestelde balklagen, in sommige vertrekken gestuct. In 1972 werd een integrale restauratie voltooid. Afkomstig uit de kelder van het huis staat nu naast de ingang van het onderhuis een grote hardstenen waterbak als opvang van hemelwater; vanwege de grootte indrukwekkend als uitgefreesde monoliet. Bouwfragmenten van het hoofdgebouw, mergel, liggen thans opgeslagen onder een afdakje op het terrein.

HOOFDGEBOUW van groot algemeen belang

- vanwege ouderdom